Külföld

Scholz: Az első Leopard harckocsik hamarosan megérkeznek Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 19:07

A német kancellár arra figyelmeztetett Münchenben, hogy elhúzódó háborúval kell számolni. A francia elnök szerint még nem jött el a tárgyalások ideje.

Hamarosan megérkeznek az első Leopard harckocsik Ukrajnába – mondta Olaf Scholz német kancellár pénteken az 59. Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC), ahol  Emmanuel Macron francia államfővel az Oroszország Ukrajna elleni háborújának elhúzódására figyelmeztetett.

A világ legrangosabb nemzetközi biztonságpolitikai fórumán – amelyen 30 európai vezető is részt vesz – a német kancellár úgy fogalmazott, folytatni kell Ukrajna támogatását fegyverekkel, méghozzá amíg csak szükséges, és bölcs dolog hosszú háborúra készülni. Azt is hozzátette, meg kell mutatni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Németország és szövetségesei nem mondanak le Ukrajnáról.

A francia államfő azt mondta, az Ukrajna mellett kiálló országok hitelességének érdekében készen állunk egy elhúzódó konfliktusra. Azt is elmondta: még nem jött el a párbeszéd ideje, egyelőre arra kell törekedni, hogy Ukrajna képessé váljék a saját feltételeinek megfelelő körülményeket teremteni a békekötéshez.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszédet mondott videón keresztül a konferencián. Sürgette a szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállítást és arra figyelmeztetett, a Moszkva feletti győzelemnek nincs alternatívája.

Olaf Scholz német kancellár a müncheni biztonságpolitikai konferencián 2023. február 17-én. Fotó: MTI/AP/Michael Probst

#Külföld#olaf scholz#Müncheni Biztonsági Konferencia#emmanuel macron#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk