Külföld

A ChatGPT-vel iratott prédikációt egy rabbi, a gyülekezete reakciója pedig halálra rémítette

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 20:03

Azért attól egyelőre nem tart, hogy a robot elveszi a munkáját. 

Joshua Franklin New York-i rabbi a ChatGPT-t kérte fel, hogy írjon neki egy 1000 szavas prédikációt az intimitásról és a sebezhetőségről – írja az Insider

Franklin szerint a mesterséges intelligencia bár lehet, hogy okos, de nem elég empatikus ahhoz, hogy a lelki vezetőket munkanélkülivé tegye.

A rabbi a Hamptons-i Zsidó Központ gyülekezetének január 1-jén olvasta fel a „plagizált” prédikációt, ám később elárulta, hogy azt a mesterséges intelligenciával működő chat írta. „És tapsolnak… halálfélelmem van” – mondta a résztvevőknek, miután a prédikáció után gyanútlanul kifejezték a tetszésüket.

Franklin az Associated Pressnek elmondta, hogy a ChatGPT prédikációja a Tóra intimitásról és sebezhetőségről szóló részén alapult. Hozzátette, hogy a gyülekezet úgy sejtette, hogy a prédikációt valóban „bölcs, okos, megfontolt egyének” írták, de hiába intelligens a ChatGPT, nem tud együttérző lenni és nem tud szeretni sem, így nem tudja megteremteni azokat a dolgokat, amelyek „összehoznak minket”.

Franklin azt is elmondta az AP-nek, hogy szerinte a rabbik „egyáltalán nem elavultak”. „A spiritualitás és a spirituális élmények, amiket az életben átélünk, gyakran olyanok, amiket kimondhatatlannak, szavakkal megmagyarázhatatlannak tartunk” – mondta Franklin. „És így bármennyire is jó lehet a ChatGPT a leírásban, a nyelvhasználatban és a tapasztalatok leírásában, nem tudja igazán megérteni a spiritualitást. Ez az egyik fő korlátja” – tette hozzá.

Nyitókép: Karl-Josef Hildenbrand/picture alliance via Getty Images

#Külföld#rabbi#chatGPT#mesterséges intelligencia#prédikáció#gyülekezet

Címlapról ajánljuk