Külföld

A Fidesz nem szavazta meg az Alekszej Navalnij fogvatartásának körülményeit elítélő EP-állásfoglalást

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 18:33

Csendben maradt a frakció.

Az Európai Parlament csütörtökön két állásfoglalást is elfogadott Oroszországgal kapcsolatban. Az egyik az Oroszország által Ukrajna ellen egy éve indított invázióról, a másik pedig Alekszej Navalnij embertelen fogvatartási körülményeiről szól, írja a Political Capital.

Mindkét állásfoglalást nagy többséggel fogadta el a Parlament: előbbi esetében a 705 fős testületben 444 támogató szavazat mellett 26-an ellenezték, 37 képviselő pedig tartózkodott, míg utóbbinál 17 ellenző és 33 tartózkodó képviselő volt, a 497 támogató mellett. A Fidesz EP-képviselői egységesen nem szavaztak egyik kérdésben sem.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja kimondottan aktív volt az évfordulós állásfoglalás kapcsán. A szerdai vitán felszólalt Bocskor Andrea, aki elmondta, hogy elítélik Oroszország jogtalan háborúját és kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a múlt decemberben elfogadott kisebbségi törvény továbbra sem felel meg a jogegyenlőség elvének ezért módosításra szorul. A szavazás napján pedig a frakció sajtóközleményében zsákutcának nevezte a határozat elfogadását az energiaszankciók kibővítése miatt, ezzel indokolva a távolmaradást. Ezzel szemben a Navalnijról szóló határozatról, amelynek szavazásán szintén nem vettek részt a Fidesz képviselői, csendben maradt a frakció – írja a Political Capital.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#alekszej navalnij#fogvatartás#ep#európai parlament#határozat#elítélő#fidesz#szavazás

Címlapról ajánljuk