Külföld

Megszólalt az egyik EP-képviselő, akit lehülyézett Várhelyi Olivér

rtl.hurtl.hu

2023. február 15. 7:17

Lemondásról, elfogadhatatlan viselkedésről írnak a brüsszeli képviselők.

Ahogyan korábban megírtuk, Guy Verhofstadt belga EP-képviselő Várhelyi Olivér fideszes uniós biztos kirúgását javasolta Ursula von der Leyennek, mivel Várhelyi a véletlenül bekapcsolva maradt mikrofonba lehülyézte az EP-képviselőket.

Nem csak őt mozgatta meg az esemény. 

„Nagyon egyszerű: Várhelyi Olivérnek azonnal le kell mondania. Ursula von der Leyennek cselekednie kell. Elfogadhatatlan” – írta a Twitteren Jan-Christoph Oetjen német EP-képviselő.


Sergey Lagodinsky német EP-képviselő arról ír, hogy az EU-Törökország parlamenti vegyes bizottság társelnökeként együtt kell működnie Várhelyi Olivérrel, így szeretné hallani az Európai Bizottság reakcióját az elhangzottakra:


„Az Európai Parlament azon tagjainak megsértése, akik kritikus kérdések feltevésével végzik a munkájukat, következményekkel kell, hogy járjon” – véli Delara Burkhardt német EP-képviselő, aki szerint az Európai Parlament elnökének cselekednie kell.

Én is egyike voltam azoknak az idiótáknak, akik arra kérték Varhelyi biztos urat, hogy szankcionálja Dodik Putyinhoz való közeledését, és folytassa a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával. Tavaly a Parlament vizsgálatot kért a biztos működésével kapcsolatban. Legfőbb ideje, hogy mi magunk is foglalkozzunk vele

– fogalmazott Tineke Strik holland EP-képviselő, aki arra utalt, hogy januárban az Európai Parlament arról fogadott el egy jelentést, hogy Várhelyi Olivér csorbítani igyekszik a jogállamiság megerősítését szolgáló reformokat a csatlakozni szándékozó országokban. A képviselők arra kérték az Európai Bizottságot, hogy folytassanak vizsgálatot arról, hogy nem sért-e uniós jogot a biztos tevékenysége. Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Tineke Strik – Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#Várhelyi Olivér#európai unió#európai parlament#európai bizottság

Címlapról ajánljuk