Külföld

Riasztó mértékben pusztulnak az állatok Ohióban, miután kisiklott egy veszélyes anyagokat szállító vonat

rtl.hurtl.hu

2023. február 14. 16:54

A hatóságok irányított módon engedték ki a vegyi anyagokat a tartályokból, de a lakosok nincsenek meggyőződve, hogy ennek nem lesznek hosszú távú hatásai. 

Napokkal azután, hogy kisiklott egy veszélyes anyagokat is szállító tehervonat Ohio és Pennsylvania határán, riasztó mértékben pusztulnak az állatok a környéken – írja az Insider

A baleset február 3-án történt East Palestine településnél, ami után a lakóknak el is kellett hagyniuk az otthonukat, ugyanis a hatóságok úgy döntöttek, hogy a robbanásveszély csökkentése érdekében irányított módon engedik ki a tartálykocsik egy részéből a mérgező vinil-kloridot. Az ideiglenes kitelepítést 1,6 kilométer sugarú körben rendelték el, de a 2 kilométeren belül élőknek is azt javasolták, hogy ne nagyon menjenek ki a házukból. 

De egy a falutól majdnem 20 kilométerre lakó nő arról beszélt egy helyi tévének, hogy február 7-én elpusztult  öt tyúkja és kakasa. Az állatokat holtan fekve találta meg, és semmi jele nem volt annak, hogy ragadozó lépett volna be a ketrecbe. 

Bár a hatóságok közölték, hogy a térségben biztonságos az ivóvíz, és a levegő minősége, a lakosok erről nincsenek meggyőződve. 

Egy rókákat mentő lakos szintén arról beszélt, hogy mind a négy állatán a vegyi anyaggal való érintkezés jeleit tapasztalta. Az egyik mentett rókának olyan súlyos tünetei voltak, hogy még azelőtt elpusztult, mielőtt kezelést kaphatott volna.

Amellett, hogy a háziállatok is szenvednek a toxintól, a helyiek arról számoltak be, hogy a patakokban döglenek a halak. Az ohiói EPA egyik tisztviselője megerősítette, hogy az égés után mérgező anyag került a vízbe, és valóban megölte a halakat, de megismételte, hogy az ivóvíz biztonságos, és a levegő szennyezőanyag-szintje nem ad okot aggodalomra.

Kurt Rhoads, a Care Western Reserve University környezetvédelmi mérnöke és docense a Cleveland 19 helyi hírügynökségnek elmondta, hogy a vegyi anyagok hatását még évekig mérni fogják, mivel azok beszivárognak a talajvízbe, és valószínűleg hatással lesznek az ivókutakra is.

Míg az állatpusztulások kezdetben riadalmat keltettek, az emberi egészséggel kapcsolatos problémák is kezdenek megjelenni, még azoknál a lakosoknál is, akiket kezdetben evakuáltak.

Chelsea Simpson, aki a baleset helyszínének közelében lakik, a The New Republicnak elmondta, hogy az eset óta fáj a torka, 8 hónapos kisbabája pedig légzési problémáktól szenved, amelyeket szteroiddal kezelnek. Simpson elmondta, hogy a szeme véreres volt és lángolt, miután néhány nappal ezelőtt tíz percre bement az otthonába. 

Az EPA hétfői közleményében azt írta, hogy tegnap estig 291 lakást vizsgáltak át, és ott semmi jelét nem találták vinil-kloridnak. 181 további lakást még át kell vizsgálniuk. Az egyelőre nem világos, hogy az égetésnek lesznek-e hosszú távú hatásai a környezetre vagy a lakók egészségére.

Nyitókép: MTI/AP/Gene J. Puskar

#Külföld#ohio#vegyi anyag#gyúlékony#vonat#kisiklott#állatok#pusztulás

Címlapról ajánljuk