Külföld

Moszkva puccsra készült Moldovában

rtl.hurtl.hu

2023. február 14. 10:24

Az ország elnök szerint külföldi szabotőrökkel szítottak volna tüntetéseket, és annak álcája alatt döntötték volna meg az Európapárti kormány hatalmát.

Oroszország azt tervezte, hogy megdönti Moldova Európapárti kormányát, és egy oroszbarát bábkormányt juttat hatalomra – közölte az ország elnöke. Mais Sandu egy hétfői sajtótájékoztatón közölte, hogy ezzel az Ukrajnával szomszédos Moldovából is tudta volna Moszkva támadni az ukrán területeket.

Erről a tervről az előző héten tett említést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az európai országok vezetőinek, és Sandu közlése szerint a terv létezését a moldovai hatóságok is megerősítették.

A terv szerint orosz, montenegrói, szerb és fehérorosz katonák segítségével akartak ellenzéki tüntetésnek álcázott akciókat szervezni, és azokkal megdönteni a kormány hatalmát. A „tüntetők” állami intézményeket támadtak volna meg, és túszokat ejtettek volna – közölte Sandu.

A moldovai elnök erről azután beszélt, hogy pénteken lemondott a moldovai kormány. Natalia Gavrilita miniszterelnök 2021 augusztusában lépett hivatalba, miután pártja, a Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) többséget szerzett a parlamenti választásokon azzal a választási ígérettel, hogy megtisztítja az országot a korrupciótól.

Az rtl.hu tavaly májusban írt arról, hogy az orosz titkosszolgálatok mérlegelik annak lehetőségét is, hogy feszültséget és zavargásokat szítsanak az országban, ugyanis az emelkedő árak miatt már akkor is nagy volt a társadalmi elégedetlenség. Az ukrán hírszerzés pedig akkor azt közölte, hogy Oroszország egyértelmű terveket dolgozott ki Moldova inváziójára.

A Washington Post tavaly októberben pedig arról számolt be, hogy az orposz hírszerzés több tízmilló dollárnak megfelelő összeget költött el egy oroszbarát moldovai politikai vezetők pénzelésére, hogy aláássák a moldovai kormány hatalmát.

Az Európa egyik legszegényebb országának számító, 2,5 milliós népességű Moldova súlyos gazdasági gondokkal küzd, ukrán menekültek nagy tömegéről gondoskodik, és rendkívül magas infláció terheli, ami miatt nemrég utcai tüntetések is voltak. Komoly energiaválság is sújtja az országot, miután Moszkva jelentősen csökkentette a gázszállítást Moldovába.

Nyitókép: Rendőr áll a moldovai parlament épületénél, ahol kormányellenes tüntetők tiltakoznak a romló gazdasági helyzet, az infláció, az árak gyors emelkedése miatt Chisinauban 2022. július 1-jén. Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru

#Külföld#moldova#oroszország#puccs

Címlapról ajánljuk