Külföld

Lemondott a moldovai kormány Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 10. 14:25

Európa egyik legszegényebb országa súlyos gondokkal küzd, ukrán menekültek tömegéről gondoskodik, és rendkívül magas infláció terheli, ami miatt nemrég utcai tüntetések is voltak.

Bejelentette a moldovai kormány lemondását pénteken Natalia Gavrilita miniszterelnök, írja az MTI. Az Európa egyik legszegényebb országának számító, 2,5 milliós népességű Moldova súlyos gazdasági gondokkal küzd, ukrán menekültek nagy tömegéről gondoskodik, és rendkívül magas infláció terheli, ami miatt nemrég utcai tüntetések is voltak. Komoly energiaválság is sújtja az országot, miután Moszkva jelentősen csökkentette a gázszállítást Moldovába.

Gavrilita 2021 augusztusában lépett hivatalba, miután pártja, a Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) többséget szerzett a parlamenti választásokon azzal a választási ígérettel, hogy megtisztítja az országot a korrupciótól. Pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta:

senki nem számított arra, hogy a másfél éve hivatalba lépett kormánynak ilyen sok válságot kell majd kezelnie Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt.

„Korrupcióellenes, Európa-párti célkitűzésekkel vettem át az ország vezetését egy olyan időszakban, amikor valamennyi állami intézményt áthatotta a korrupció, és az oligarchák úgy érezhették, érinthetetlenek” – tette hozzá, megjegyezve: 

Moldova ellenségei arra számítottak, hogy kormánya majd ugyanúgy cselekszik, mint a korábbi vezetők, akik feladták az energetikai érdekeket, és rövid távú előnyökért elárulták a nemzeti érdekeket.

Maia Sandu moldovai államfő közölte: konzultálni fog a parlamenti pártokkal, és új miniszterelnök-jelöltet fog kormányalakítással megbízni.

Nyitókép: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#moldova#orosz-ukrán háború#kormányválság

Címlapról ajánljuk