Külföld

Volt néhány szava Szijjártó Péter minszki látogatásához a belorusz ellenzék elüldözött vezetőjének

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 18:48

Akkor kerül sor rá, amikor egy Nobel-békedíjast perbe fognak, újságírókat kínoznak, és Ukrajnába küldött orosz katonákat képeznek ki az országban.

Hétfőn Minszkbe utazott Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter az első magas rangú tisztviselő egy európai uniós tagállamból, aki Belaruszba látogat azóta, hogy a 2020-as elnökválasztást követően tömegtüntetések törtek ki, amit a hatóságok brutálisan szétvertek.

Az AP hírügynökség azt írja, hogy Szijjártó útjára akkor kerül sor, amikor az Európai Unió újabb szankciós csomagot fontolgat Belarusz ellen. A büntetőintézkedések egyik oka a tömegtüntetéseket követő elnyomás, a másik pedig, hogy orosz csapatok Belarusz területéről támadják Ukrajnát.

Valerij Karbalevics belorusz politikai elemző a hírügynökségnek elmondta, hogy a már érvényben lévő szankciók súlyos nehézségeket okoznak az ország fő bevételi forrását jelentő műtrágyaexportban, illetve az olajtermékek kivitelében, az ukrajnai háború elhúzódása pedig „tovább szorítja a gazdasági kötelet Belarusz nyakán”.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető, aki a 2020-as választáson Lukasenkával szemben indult, majd azt követően elhagyni kényszerült hazáját, elítélte Szijjártó Péter látogatását.

Akkor, amikor egy Nobel-békedíjast perbe fognak, újságírókat kínoznak meg, és orosz katonákat képeznek ki, mielőtt Ukrajnába küldik őket harcolni, az efféle cselekedetek elfogadhatatlanok

– mondta.

Cihanouszkaja a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett belorusz emberi jogi aktivistáról, Alesz Bjaljackiról beszélt, aki hétfői zárt tárgyalásán az utolsó szó jogán azt mondta: Lukasenka politikai döntést hozott arról, hogy szétzúzza és elpusztítja a belorusz civil társadalmat. Őt és az általa alapított emberi jogi szervezet két másik tagját adóelkerüléssel, csempészettel és a közrendet aláásó tevékenységek finanszírozásával vádolják, miután a szervezet politikai foglyok ügyvédi költségeit fizette.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

#Külföld#belarusz#szijjártó péter#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk