Külföld

Moszkvában halt meg a Norvégia legnagyobb kémbotrányában elítélt férfi

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 14:56

Arne Treholt azt elismerte, hogy találkozott KGB-ügynökökkel, és pénzt is kapott tőlük, de tagadta, hogy kém lett volna.

Moszkvai otthonában meghalt Arne Treholt, akit Norvégia legnagyobb hidegháborús kémbotrányában húsz év börtönre ítéltek – írja az AP hírügynökség.

A nyolcvanévesen elhunyt férfi a norvég külügyminisztériumban dolgozott. 1985-ben született ellene ítélet, miután kiderült, hogy kilenc éven keresztül érzékeny információkat, köztük norvég és NATO-s védelmi terveket adott át szovjet tartótisztjeinek. Ezen felül Iraknak is kémkedett.

Treholt bevallotta, hogy találkozott KGB-ügynökökkel, akiktől pénzt is elfogadott. Később több könyvet is írt, amelyekben tagadta, hogy kém lett volna, és – sikertelenül – megpróbálta elérni, hogy újratárgyalják az ügyét. 1992-ben egészségügyi okok miatt kegyelmet kapott, ezután Cipruson, majd Moszkvában élt.

A norvég külügy nem kommentálta a férfi halálhírét. A legnagyobb norvég lap, az Aftenposten azt írta, hogy Treholt rövid betegség után vesztette életét, egy fia és két unokája gyászolja.

Nyitókép: Ole-Christian Bjarkøy / Wikimedia Commons

#Külföld#norvégia#oroszország#Szovjetunió#kémkedés#kgb#meghalt

Címlapról ajánljuk