Külföld

Ufólázban ég a világ a repülő tárgyak miatt – közben inkább az a hátborzongató, hogy ilyen filléres módszerrel körbe lehet kémkedni a földet

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. február 13. 16:27

Egy hatalmas kínai kémhőlégballont és további három „azonosítatlan repülő tárgyat” lőtt le az elmúlt napokban Észak-Amerika felett az amerikai légierő. Az utóbbi három kilövésre már azért kerülhetett sor, mert a ballon miatt finomítottak a műszereken. Csak most derült ki, hogy már Donald Trump idején is történt hasonló légtérsértés, és van olyan kínai kémballon, amely körberepülte a földet.

Ahogy arról az rtl.hu is beszámolt, pénteken, szombaton és vasárnap is lelőttek egy-egy „azonosítatlan repülő tárgyat” az amerikai légierő vadászgépei az Egyesült Államok, valamint Kanada légterében. A rejtélyes, kisebb autó nagyságú objektumokban nem voltak pilóták, furcsa alakjuk volt (az egyik hengeres, egy másik nyolcszögletű), és látszólag hajtómű nélkül maradtak a levegőben.

A hírek lázba hozták az ufóhívőket, akik meg vannak győződve arról, hogy földön kívüli látogatók járművei lehetnek azok az azonosítatlan repülő tárgyak, amelyekkel rendszeresen találkoztak az elmúlt években amerikai pilóták. Ezeket a spekulációkat erősítette az amerikai légteret figyelő Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság, a NORAD parancsnoka, Glen D. VanHerck tábornok. Amikor arról kérdezték, hogy földönkívüli eszközökről lehet-e szó, a tábornok azt mondta, „egyelőre nem zártam ki semmit”.

Amerikai tisztségviselők közölték, csak akkor tudnak pontosabb információkat adni a lelőtt tárgyakról, ha megtalálták és megvizsgálták azok roncsait. Ez a beszámolók szerint egyelőre még nem történt meg, mert nehezen elérhető helyekre zuhantak.

Mik ezek, és miért jelentek meg?

A három repülő tárgyat az után lőtték le, hogy február 4-én az amerikai légierő megsemmisített egy nagy magasságban haladó kínai kémhőlégballont, ami napokon át repült az Egyesült Államok felett. 

 

A nagy belpolitikai vihart kavart eset után a NORAD változtatott a radarrendszerek beállításain, hogy a ballonokat is észre tudják venni, és ennek köszönhetően találták meg a három kisebb repülő tárgyat is – jelentette az amerikai sajtó. Lelövésüket azért rendelték el, mert veszélyt jelentettek a polgári légi közlekedésre.

A kínai kémhőlégballon megjelenése után az újabb három tárgy kapcsán már nem az volt a legfontosabb kérdés, hogy földön kívüli ufókról van-e szó, hanem hogy a kínai hírszerzés újabb eszközei röpködtek-e. Védelmi és repülési szakértők, valamint ufószkeptikusok szerint szinte teljesen biztos, hogy valamilyen ballonok voltak, és ezt nyilatkozta az ABC Newsnak Chuck Schumer szenátor is, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójától származó információkra hivatkozva.

A forma nem számít. 2014-ben például egy repülőgép alakú, elektromos motorral hajtott ballont mutattak be, amit megfigyelési eszközökkel lehet ellátni.

Az már kérdéses, hogy valóban kínai kémballonokról van szó. Az ABC Newsnak egy magas rangú amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy a három tárgy valószínűleg meteorológiai ballon volt, és ezen a véleményen volt David Burbach, az amerikai haditengerészeti főiskola nemzetbiztonsággal foglalkozó professzora is, aki Twitter-oldalán kijelentette:

Amíg biztosan nem tudjuk, hogy a legutóbbi három tárgy valóban külföldi megfigyelő eszköz volt, és nem csak egy elveszett időjárási vagy amatőr ballon, addig nagy esély van rá, hogy szemetet lövünk le.

Kínai kémballonflotta

Kína évek óta üzemel egy ballonokból álló flottát, hogy riválisai ellen kémkedjen, és erről tájékoztatták szövetségeseiket is – írta a Washington Post amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva. Egyikük a lapnak elmondta:

A kínaiak azt csinálták, hogy fogtak egy hihetetlenül régi technológiát, és modern kommunikációs és megfigyelő technológiákkal ötvözték.

A nagy magasságban közlekedő ballonok a beszámolók szerint távirányítással valamennyire irányíthatók, és a műholdakkal szemben megvan az az előnyük, hogy hosszabb ideig tudnak egy pont felett maradni, és így több információt tudnak begyűjteni.

A Post cikke szerint az amerikai hírszerzési elemzők azt egyelőre nem tudják, hogy hány ilyen kémballonja lehet Kínának, de úgy tudják, hogy az egész világon jelen vannak, több tucatnyi küldetést hajtottak végre 2018 óta, és volt olyan, amelyik körberepülte az egész földet. 

A ballonokra szerelt eszközökkel nagy felbontású képeket lehet készíteni, kommunikációs jeleket lehet elfogni, és a begyűjtött adatokat műholdas kapcsolaton keresztül lehet továbbítani. Emellett vannak kisebb radarjelzavaró ballonjaik is, amik megjelentek már amerikai területek felett. 

2020-ban például Japán felett lehetett látni egy furcsa, akkor sokak által ufónak bélyegzett furcsa gömböt. 

Egy japán tisztségviselő a Postnak elmondta, hogy „így utólag sokan rájöttek, hogy az egy kínai kémballon volt”, de akkor az még újdonságnak számított, és „még senki sem látott ilyet”.

Az csak a kínai kémballon lelövése után derült ki, hogy Donald Trump elnöksége alatt három hasonló ballon repült be az amerikai légtérbe. Erre azonban csak akkor derült fény, amikor újra megvizsgálták az azokról begyűjtött adatokat, amiket eredetileg a Pentagon azonosítatlan repülő tárgyakkal foglalkozó részlegéhez továbbítottak.  

Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint az amerikai hírszerzés és a hadsereg csak az elmúlt években szerzett olyan információkat, amelyek segítségével azonosítani tudják a kínai kémballonokat, például az azok által kibocsájtott jelek alapján. Ebben nagy segítség volt, amikor meg tudták vizsgálni egy ilyen eszköz roncsait, ami Hawaii közelében zuhant le – írta a Post.

Évek óta repkednek és kémkednek

Egyes katonai szakértők, különösen Tyler Rogoway és kollégái a The War Zone című hadászati szaklapnál évek óta kongatják a vészharangot, hogy az Egyesült Államok ellenségei olyan olcsó technológiákat használva kémkednek az amerikai hadsereg ellen, mint a drónok és a ballonok, ám a Pentagon és a hadsereg ezt nem veszi olyan komolyan, mint kellene.

A lap több éven át tartó nyomozással arra jutott, hogy a nagyrészt ufóknak minősített repülő tárgyak, amivel amerikai pilóták találkoztak, olyan repülő kémeszközök voltak, amelyekkel leginkább az amerikai haditengerészet radarrendszereit tesztelték, és közben felbecsülhetetlen értékű információkat szereztek a legújabb amerikai haditechnikákról.

A lap 2021-ben „a katonai hírszerzés hatalmas hibájaként” jellemezte, hogy nem fordítanak elég nagy figyelmet erre a fenyegetésre, és közölték, ez lehet „a Pentagon egyik legnagyobb stratégiai melléfogása”.

Az amerikai kormányzat – ami az „azonosítatlan repülő tárgyak” jelentette veszéllyel egyebek mellett az ufó szó körül kialakult stigma miatt nem mert behatóan foglalkozni – az elmúlt években ébredt csak fel. Az „ufóstigmától” szabadulni akaró amerikai védelmi minisztérium végül 2022 nyarán egy külön osztályt (All-Domain Anomaly Resolution Office – AARO) hozott létre az UAP-ok megfigyelésére.

Az AARO kongresszusnak leadott nyilvános jelentés szerint 366 új esetet vizsgáltak meg, ami jelentős növekedésnek számít: egy 2021-es jelentésben még csak 144 eset volt a megelőző 17 évből. A 366 esetből 195-re találtak mindennaposnak számító magyarázatot: 26 valamilyen drón volt, hat esetet a „zaj” kategóriába soroltak (műanyag zacskó vagy madarak), 163 pedig légballon volt. Az utóbbiak közül „maroknyi” esetben fejlett kémhőlégballonokról volt szó – mondta el a New York Timesnak egy kormányzati tisztségviselő.

Volt azonban pár eset, amikor a vizsgált repülő tárgyak a jelentés szövege szerint „szokatlan repülési jellemzőket” mutattak, és olyan teljesítményre voltak képesek, ami „további vizsgálatot igényelt”, felvetve a lehetőségét, hogy az ország ellenségei – feltehetően a kínaiak vagy az oroszok – valamilyen repüléstechnológiai áttörést értek el, amire az amerikaiak még nem képesek. Ezzel kapcsolatban legtöbbször a hiperszonikus repülést szokták említeni.

A kongresszusnak benyújtott másik, titkosított jelentésben legalább két olyan esetről említést tesznek, amikor egy rivális nagyhatalom ismeretlen csúcstechnológiát alkalmazó eszközzel végzett légi megfigyelést. A jelentést ismerő két amerikai tisztségviselő a Timesnak Kínával azonosította a „rivális nagyhatalmat”, de a kérdéses csúcstechnológia feltehetően nem hiperszonikus hajtómű, hanem valami más.

A nyilvános jelentésben az AARO megemlíti, hogy a „megmagyarázatlan jelenségek” vizsgálatával az Egyesült Államok bizonyítékot találhat arra, hogy valamelyik ellensége „repüléstechnológiai áttörést ért el”.

Nyitókép:Peter Zay/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#egyesült államok#azonosítatlan repülő tárgy#ufó#uap#ballon#hőlégballon#kína#kémkedés#hírszerzés#kémballon#ma

Címlapról ajánljuk