Külföld

Újabb rejtélyes nyolcszögletű repülő tárgyat lőtt le az amerikai légierő az Egyesült Államok felett

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 6:33

Néhány napon belül már a negyedik alkalommal repült azonosítatlan tárgy az Egyesült Államok légterébe.

Újabb azonosítatlan repülő tárgyat lőtt le az amerikai légierő, ebben a hónapban ez már a negyedik ilyen hadművelet volt – írta a BBC.

A kilövést Joe Biden amerikai elnök vasárnap délután rendelte el, a repülő tárgyat a Huron-tó és a kanadai határ közelében semmisítették meg.

A Pentagon közleménye szerint az objektum – amelyet először szombaton észlelték Montanában katonai területek felett – 6,1 kilométer magasan repült, azaz veszélyeztette a légiforgalmat is.

Az ismeretlen tárgy ugyanakkor nem jelentett katonai fenyegetést, 

a Pentagon közleménye szerint az egy pilóta nélküli nyolcszögletű szerkezet lehetett. 

Helyi idő szerint 14:42-kor lőtték le egy F-16-os vadászgépből kilőtt rakétával.

Ebben a hónapban már negyedjére léptek közbe az amerikai vadászgépek:

  • Február 4.: Az amerikai hadsereg lelőtt egy megfigyelő léggömböt Dél-Karolina partjainál. Napokig sodródott az Egyesült Államok felett, a tisztviselők szerint Kínából érkezett és kémkedett.
  • Február 10.: Az Egyesült Államok lelőtt egy másik objektumot Alaszka északi részén. Tisztviselők szerint az eszközben nem volt semmilyen meghajtási vagy irányítási rendszer.
  • Február 11.: Egy amerikai vadászrepülőgép lelőtt egy „nagy magasságban lévő légi objektumot” a kanadai Yukon terület felett, körülbelül 100 mérföldre (160 kilométerre) az Egyesült Államok határától. Hengeres alakja volt és kisebb, mint az első léggömb.
  • Február 12.: Az amerikai repülőgépek lelőtték a negyedik, nyolcszögletű objektumot is a Huron-tó közelében.

Kína tagadta, hogy az először lelőtt objektumot kémkedésre használták volna, a hivatalos álláspont szerint az csak egy időjárás-figyelő berendezés volt. Az Egyesült Államok és Kanada is igyekszik begyűjteni a lelőtt szerkezetek maradványait, de kutatást hátráltatják a sarkvidéki körülmények. Az biztosnak látszik, hogy az újabb eszközök kisebbek voltak az elsőnek lelőtt ballonnál, de bővebb információt egyelőre nem tudni róluk, így azt sem, hogy pontosan honnan érkeztek.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#légierő#egyesült államok#kína#kémkedés

Címlapról ajánljuk