Külföld

Egy autó nagyságú, titokzatos repülő tárgyat lőtt le az amerikai légierő Alaszka felett 12 kilométerrel

rtl.hurtl.hu

2023. február 10. 20:55

Fogalmuk sincs arról, hogy mi volt az, de az biztos, hogy nem volt benne ember. 

Az amerikai elnök parancsára lelőtt az amerikai légierő egy azonosítatlan repülő tárgyat 12 ezer méter magasan Alaszka felett – jelentette be magyar idő szerint péntek este a Fehér Ház. A nagyjából autó nagyságú tárgy „veszélyt jelentett a polgári légi közlekedésre” – közölte John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács stratégia kommunikációért felelős koordinátora.

A tárgy lelövését az amerikai védelmi minisztérium tanácsára rendelte el Joe Biden amerikai elnök. A repülő tárgyról előző nap este szerzett tudomást az amerikai kormányzat, és azután lőtték le, hogy vadászpilóták körberepülték, és megállapították, hogy nem volt benne ember.

Kirby hozzátette:

Azért nevezzük tárgynak, mert egyelőre ez a legjobb leírás, amit tudunk róla. Nem tudjuk, hogy kinek a tulajdona, azt sem, hogy egy államé, vagy egy cégé, vagy egy magánszemélyé, egyszerűen nem tudjuk.

Kirby közlése szerint a tárgy akkora volt, „mint egy kisebb autó”, és hozzátette, hogy a roncsok fagyott tengerre zuhantak, amerikai felségterületre, így várhatóan meg tudják majd vizsgálni. Egyelőre azt sem tudják, hogy milyen célokat szolgált a repülőt tárgy.

Az eset azután történt, hogy az amerikai légierő lelőtt egy kínai kémballont az Egyesült Államok felett.


Nyitókép: John Kirby a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#egyesült államok#repülő tárgy#amerikai légierő#alaszka#azonosítatlan repülő tárgy

Címlapról ajánljuk