Külföld

Orosz harci gépeket fogtak amerikai F-16-osok Alaszka közelében

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 15. 14:23

A Tu-95 bombázóból és Szu-35 vadászrepülőgépekből álló orosz kötelék hétfőn közelítette meg az amerikai légteret, elfogásuk rutinfeladat volt.

Két amerikai F-16-os harci repülőgép négy orosz repülőgépet fogott el Alaszka közelében, írja a CBS News az Egyesült Államok és Kanada közös észak-amerikai légiközlekedési parancsnoksága (NORAD) keddi közleményére hivatkozva. A NORAD közleménye szerint az orosz gépek – köztük Tu-95 bombázó és Szu-35 vadászrepülőgépek – "rutinszerű" elfogása hétfőn történt.

„Az orosz repülőgépek a nemzetközi légtérben maradtak, és nem léptek be az amerikai vagy kanadai szuverén légtérbe” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy az ilyen orosz tevékenységek „rendszeresen előfordulnak, és nem tekintik sem fenyegetésnek, sem provokatívnak”.


A légvédelmi azonosító zóna olyan terület, ahol a légiforgalmat a nemzeti légtér határain túl figyelik, hogy ellenséges akció esetén legyen idő reagálni. A térségben – amely Oroszország távol-keleti határához közel van – viszonylag gyakori az orosz repülőgépek elfogása.

„Ez az orosz repülési tevékenység semmilyen módon nem kapcsolódik a NORAD és az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának legutóbbi műveleteihez, amelyek az elmúlt két hétben Észak-Amerika feletti légi tárgyakkal voltak kapcsolatosak” – közölte a parancsnokság, az elmúlt időszakban lelőtt kínai kémballonra és három egyelőre azonosítatlan repülőszerkezetre.

Nyitókép: orosz Tu-95-ös bombázó – Fotó: North American Aerospace Defense Command

#Külföld#egyesült államok#alaszka#NORAD#elfogás#oroszország#bombázó

Címlapról ajánljuk