Külföld

Nem keresik tovább az Észak-Amerika fölött lelőtt két azonosítatlan tárgy maradványait

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 18. 10:36

Elég nagy valószínűséggel lufik voltak a drága rakétákkal megsemmisített ufók.

Az Egyesült Államok felhagy két azonosítatlan tárgy keresésével, amelyeket februárban lőttek le, ugyanakkor hozzálátnak egy másik lelőtt kínai léggömb megvizsgálásához, közölte az Észak-amerikai Parancsnokság (NORAD) közép-európai idő szerint szombat hajnalban.

Az elmúlt hetekben lelőtt, személyzet nélküli azonosítatlan tárgyak maradványait nagy erőkkel keresték mostanáig Alaszkában és a Kanadával határos Huron-tó vidékén, a keresés azonban a légi felvételek és felszíni érzékelők segítségével sem volt eredményes, írja az MTI.

A kíméletlen alaszkai sarkvidéki körülmények is hozzájárultak ahhoz, hogy lefújják a keresést. LLoyd Austin védelmi miniszter helyi idő szerint péntek este jóváhagyta a munkálatok felfüggesztését.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, a két megsemmisített repülő tárgy egyike nagy valószínűséggel egy amerikai hobbiklub léggömbje lehetett. A nagyjából 80 centiméter átmérőjű, Mylar-fóliából, azaz fémesen csillogó felületű műanyagból készült lufi korábban már többször is megkerülte a Földet. A léggömböt egy F-22-es amerikai vadászgép lőtte le, egy AIM-9X Sidewinder rakétával, aminek darabja 400 ezer dollárba, azaz majdnem 150 millió forintba kerül. Ha egy ilyen rakéta eltalál egy lufit, akkor azt gyakorlatilag apró miszlikbe szaggatja, és a nagy, erdős-tavas területek fölött szétszóródó maradványok felkutatása lehetetlen.

Egy harmadik, lelőtt, de egyelőre elő nem került tárgy keresése a kanadai Yukon térségben továbbra is folyamatban van.

A kémkedéssel gyanúsított kínai léggömböt még vizsgálják

Az Észak-amerikai Parancsnokság közölte, hogy még vizsgálják az USA keleti partjainál lelőtt kínai léggömböt, amelynek maradványait a hadsereg már át is adta a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak.

Az amerikai-kínai viszonyban az elmúlt két hétben egyre több feszültség keletkezett, amiért a kivizsgálásra ítélt kínai megfigyelő léggömb nyolc napon keresztül sodródott az észak-amerikai légtérben, mielőtt az amerikai légierő február 4-én megsemmisítette azt.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön elmondta, hogy az Egyesült Államok hírszerzése szerint a kérdéses azonosítatlan eszközöknek nincs köze Kína léggömb-kémprogramjához, vélhetően kínai vállalkozásokhoz és magáncégekhez tartoztak, és időjárási, illetve egyéb tudományos méréseket folytattak.

Ajánlat: Ufólázban ég a világ a repülő tárgyak miatt – közben inkább az a hátborzongató, hogy ilyen filléres módszerrel körbe lehet kémkedni a földet

Nyitókép: Tech. Sgt. Betty R. Chevalier / U.S. Air Force

#Külföld#egyesült államok#kína#kémballon#azonosítatlan repülő tárgy#Ufo

Címlapról ajánljuk