Külföld

Ausztrália eltávolítja a kínai térfigyelő kamerákat

rtl.hurtl.hu

2023. február 9. 7:36

Aggódnak, hogy a kínai kormány is láthatja a kamerák felvételeit. Amiatt már nem, hogy a lépéshez mit szól Peking. 

Ausztrália eltávolít minden kínai gyártású térfigyelő kamerát a kormányzati épületekből, biztonsági aggályok miatt, miután kiderült, hogy több mint kilencszáz kínai gyártású kamera is van több minisztériumban is. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság tavaly hasonló lépéseket tett, mert amiatt aggódnak, hogy a kamerák felvételeihez hozzáférhet a kínai kormány.

Egy vizsgálat szerint több mint 250 kormányzati épületben találtak kínai kamerákat, amiket a Hikvision és a Dahua nevű végek gyártottak. Az ausztrál védelmi miniszter közölte, hogy meg fognak találni és eltávolítanak minden kínai kamerát minden védelmi létesítményből, hogy „teljesen biztonságosak” legyenek.

Anthony Albanese ausztrál kormányfő kijelentette, hogy ne aggódik amiatt, hogy a lépésre hogyan reagál a kínai kormány, közölve, hogy „Ausztrália nemzeti érdekeit szem előtt tartva” cselekednek.

A kiberbiztonságért felelős ausztrál árnyékminiszter, James Paterson kijelentette, Ausztrália nem tudhatja, hogy a kamerák által összegyűjtött adatokat a cégek nem adják-e át a kínai titkosszolgálatoknak. A kínai vállalatokat törvények kötelezik arra, hogy együttműködjenek a kínai biztonsági szolgálatokkal.

Paterson szerint emellett morális okokból sem kéne az ausztrál kormánynak támogatnia a két érintett kínai céget, mert azok részt vesznek az ujgurok tömeges megfigyelésében Hszincsiang tartományban.


Nyitókép: A Hikvision térfigyelő kamerái a cég központjánál felállított tesztelő oszlopon. Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

 

#Külföld#ausztrália#kína#térfigyelő kamera#hikvision#dahua#kémkedés#nemzetbiztonság

Címlapról ajánljuk