Külföld

Kitart Ukrajna mellett, és soha nem támogatna egy országos abortusztilalmat – Joe Biden megtartotta évértékelőjét

rtl.hurtl.hu

2023. február 8. 5:57

Közös munkára szólította fel a republikánusokat.

„A büszkeség visszatérőben van” – üzente Joe Biden az Egyesült Államoknak hagyományos évértékelő, State of the Union beszédében, amiben elnöksége első két évét értékelte a kongresszusban, írja a Guardian.

Az amerikai elnök egy kiábrándult nemzethez intézte szavait, és igyekezett optimista képet festeni a jelen helyzetről, mondván, az amerikai gazdaság és demokrácia erősebb, mint két éve, amikor hivatalba lépett, írja a lap.

Biden arra kérte a republikánusokat, hogy működjenek együtt vele annak érdekében, hogy „befejezzék a munkát”, hogy a gazdaság ismét erőre kapjon, az amerikaiak pedig visszanyerjék hitüket a kormányban.

„Az emberek egyértelmű üzenetet küldtek” – jelentette ki az elnök a megosztott kongresszus előtt. A pusztán önmagáért való hatalmi harc és konfliktus sehová sem vezet, hangsúlyozta.

„A munkalehetőségek visszatérőben vannak” – mondta.

A büszkeség visszatérőben van, az elmúlt két év döntéseinek eredményeként

– hangoztatta az elnök, akinek felszólalását a republikánusok részéről többször fújolások és bekiabálások szakították félbe. 

A beszédben a humornak is jutott hely: „Nem szeretném ezzel lerombolni az ön nimbuszát, de várom, hogy együtt dolgozhassunk” – üzente a kongresszus új képviselőházi elnökének, a republikánus Kevin McCarthy-nak. Megjegyzése derültséget váltott ki a közönségből.

Ugyanakkor Biden határozottan üzent politikai ellenfeleinek is: 

Tévedés ne essék, ha megkísérlik megemelni a vényköteles gyógyszerek árát, azt meg fogom vétózni!

A republikánusok nemtetszésüknek adtak hangot, amikor Biden azzal vádolta őket, hogy a deficit csökkentése érdekében megvágnák a társadalombiztosítást és a Medicare néven ismert egészségbiztosítási programot, valamint más, népszerű nyugdíj- és egészségellátási szolgáltatást.

Az amerikai elnök populista hangot ütött meg, amikor arra kérte a kongresszust, hogy „a munkát és ne a vagyont” értékeljék, írja  Guardian. Biden az amerikai feketék elleni rendőri erőszak és az egyre gyakoribb fegyveres tömeggyilkosságok ügyében is felszólalt, és cselekvésre szólította fel a kongresszust.

Az elnök kijelentette: vétót fog emelni az olyan, egész országra kiterjedő abortusztilalom ellen, amelyet egyes republikánusok kívánatosnak tartanak.

Akárcsak tavaly, a Biden-házaspár vendégeként jelen volt Ukrajna amerikai nagykövete is.

Megtettük, amiben Amerika a legjobb. Vezettünk. Egyesítettük a NATO-t, globális koalíciót építettünk. Felléptünk Putyin agressziója ellen. Kiálltunk az ukrán nép mellett

– mondta Biden.

Nyitókép: Nathan Howard/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#joe biden#state of the union#beszéd

Címlapról ajánljuk