Izrael kormánya Orbán Viktort kérte, hogy segítsen az EU elleni harcbanA palesztin szervezeteknek nyújtott európai támogatások leállítását akarják elérni.
Külföld

Izrael kormánya Orbán Viktort kérte, hogy segítsen az EU elleni harcban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 8. 17:34

A palesztin szervezeteknek nyújtott európai támogatások leállítását akarják elérni.

Amichai Chikli, az izraeli kormány diaszpóraügyi és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős minisztere hétfőn találkozott Soltész Miklóssal, és arra kérte, hogy a magyar kormány segítsen leállítani az Izrael-ellenes palesztin szervezetek európai támogatását. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát elkísérte izraeli útjára Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) alapítója, vezetője is, írja a The Jerusalem Post.

Chikli azon túl, hogy a magyar kormány segítségét kérte az Európai Uniótól érkező, palesztinoknak folyósított támogatások leküzdésében, köszönetet mondott a magyar kormánynak Izrael Államnak nyújtott megingathatatlan támogatásáért.

Chikli megköszönte a magyar kormánynak és a magyar zsidó közösségnek a Machne Chabad menekülttábor létrehozását is, amely több mint ezer, a háború elől elmenekült ukrán zsidónak nyújtott segítséget. A tábort a Chabad Magyarország és Ukrajna hozta létre, a magyar kormány támogatásával.

A The Jerusalem Post tudósítása szerint Soltész Miklós megígérte, hogy a magyar kormány továbbra is támogatja Izraelt, és Magyarországra hívta a Chiklit.

Amichai Chikli január végén velejéig antiszemita, neonáci szervezetnek nevezte a palesztin hatóságot, reagálva többek között az elmúlt időszak véres összecsapásaira és terrorcselekményeire.

Az izraeliek és a palesztinok közt azután éleződött ki a konfliktus, hogy tavaly decemberben újra Benjamin Netanjahu alakított kormányt. A szélsőségesen arabellenes kabinetbe egy sor olyan szélsőjobboldali politikus került, mint Chikli, Tom Ginsburg nemzetközi jogász, a Chicagói Egyetem professzora szerint új Netanjahu-kormány célja az izraeli alkotmányos jogrend módosítása, az igazságszolgáltatási rendszer gyengítése – és ebben Magyarország útját, az Orbán-kormány politikáját követi. 

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Külföld#izrael#európai unió#Soltész Miklós#palesztinok#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk