Külföld

Izrael kormánya Orbán Viktort kérte, hogy segítsen az EU elleni harcban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 8. 17:34

A palesztin szervezeteknek nyújtott európai támogatások leállítását akarják elérni.

Amichai Chikli, az izraeli kormány diaszpóraügyi és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős minisztere hétfőn találkozott Soltész Miklóssal, és arra kérte, hogy a magyar kormány segítsen leállítani az Izrael-ellenes palesztin szervezetek európai támogatását. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát elkísérte izraeli útjára Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) alapítója, vezetője is, írja a The Jerusalem Post.

Chikli azon túl, hogy a magyar kormány segítségét kérte az Európai Uniótól érkező, palesztinoknak folyósított támogatások leküzdésében, köszönetet mondott a magyar kormánynak Izrael Államnak nyújtott megingathatatlan támogatásáért.

Chikli megköszönte a magyar kormánynak és a magyar zsidó közösségnek a Machne Chabad menekülttábor létrehozását is, amely több mint ezer, a háború elől elmenekült ukrán zsidónak nyújtott segítséget. A tábort a Chabad Magyarország és Ukrajna hozta létre, a magyar kormány támogatásával.

A The Jerusalem Post tudósítása szerint Soltész Miklós megígérte, hogy a magyar kormány továbbra is támogatja Izraelt, és Magyarországra hívta a Chiklit.

Amichai Chikli január végén velejéig antiszemita, neonáci szervezetnek nevezte a palesztin hatóságot, reagálva többek között az elmúlt időszak véres összecsapásaira és terrorcselekményeire.

Az izraeliek és a palesztinok közt azután éleződött ki a konfliktus, hogy tavaly decemberben újra Benjamin Netanjahu alakított kormányt. A szélsőségesen arabellenes kabinetbe egy sor olyan szélsőjobboldali politikus került, mint Chikli, Tom Ginsburg nemzetközi jogász, a Chicagói Egyetem professzora szerint új Netanjahu-kormány célja az izraeli alkotmányos jogrend módosítása, az igazságszolgáltatási rendszer gyengítése – és ebben Magyarország útját, az Orbán-kormány politikáját követi. 

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Külföld#izrael#európai unió#Soltész Miklós#palesztinok#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk