Külföld

Olasz katasztrófavédelem: a törökországi földrengés miatt szökőár érheti el Olaszországot

rtl.hurtl.hu

2023. február 6. 7:18

Szerintük már egy félméteres hullám is veszélyes áradásokat és erős áramlásokat okozhat.

Esetleges szökőár veszélyére figyelmeztette a lakosságot az olasz katasztrófavédelem hétfőn reggel a Törökország és Szíria határvidékén történt erős földrengés miatt, írja az MTI. A hatóság azt javasolta az olaszoknak, hogy távolodjanak el a tengerpart közvetlen közeléből, tartózkodjanak magasabban fekvő helyeken, és kövessék a helyi hatóságok utasításait.

A katasztrófavédelem szerint fennáll a valós veszély lehetősége, főleg a tengerszintnél alig valamivel magasabb vagy annál alacsonyabb tengerparti szakaszokon.

Már egy félméteres hullám is veszélyes áradásokat és erős áramlásokat okozhat

– hívta fel a figyelmet a hatóság.

Több mint hátromszáz ember meghalt, és több mint kétezren megsérültek, miután több erős földrengés rázta meg hétfő hajnalban Törökországot a szíriai határ közelében.  A legnagyobb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt, a szír határ közelében, így ott is rengeteg kárt okozott. Több utórengés követte. A helyszínről gyorsan elkezdték feltölteni a videókat, a megrázó felvételeket ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Frissítés: Az olasz hatóságok időközben visszavonták a szökőár-figyelmeztetést, amelyet az ország déli részére adtak a Törökország délkeleti és Szíria északnyugati részét sújtó erős földrengés miatt. A figyelmeztetés nyomán két délolasz tartományban, Calabriában és Pugliában elővigyázatosságból átmenetileg leállították a vonatokat, de már újraindult a forgalom.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Külföld#törökország#földrengés#olaszország#szökőár#ma

Címlapról ajánljuk