Külföld

Szijjártó Péter: Magyaroroszág egy 50 fős mentő-kutató egységet ajánlott fel Törökországnak

rtl.hurtl.hu

2023. február 6. 11:14

Orbán Viktor is sajnálatát fejezte ki, valamint felajánlotta a magyar állam segítségét.

Szijjártó Péter egy Facebook-videóban közölte, hogy Törökország, a török nemzet Magyarország és a magyar nemzet barátja. A külügyminiszter elmondta, hogy teljesen természetes, hogy ebben a bajban is török barátaink mellett állunk és segítünk, amiben tudunk.

Szijjártó arról is tájékoztatott, hogy Magyarország egy kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokkal rendelkező 50 fős egységet ajánlott fel Törökország számára.


Hétfőn délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a hajnali földrengés áldozatai valamint az elszenvedett károk kapcsán, és ő is felajánlotta Magyarország segítségét, írja az MTI.

Mély megrendüléssel és sajnálattal értesültem a pusztító földrengésről, amely Törökország déli részét sújtotta, és amely jelentős anyagi kárt és emberi veszteséget okozott. Ezúton is szeretném megerősíteni Önnek, hogy Magyarország e tragikus pillanatban Törökország mellett áll

– írta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő mellett a NATO és az EU vezetői, Ukrajna, Kazahsztán, valamint Vlagyimir Putyin is felajánlotta a segítségét Törökországnak. 

A Törökország és Szíria határánál történt földrengésnek hétfő délben már 1300-nál is több áldozata volt, de félő, hogy még újabb holtestek kerülnek elő az összeomlott házak romjai alól. 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Külföld#török-szír földrengés#földrengés#törökország#szíria#ma

Címlapról ajánljuk