Külföld

A KGB ügynöke volt Svájcban Kirill pátrirárka, akit Orbán megvédett a szankcióktól

rtl.hurtl.hu

2023. február 6. 18:42

Mihajlov néven jelentett a jelenlegi orosz egyházfő.

Az 1970-es években a KGB hírszerzőjeként Svájcba került Kirill pátriárka, ahonnan folyamatosan küldte a jelentéseit Moszkvába – írja a 444.hu a Tages Anzeiger svájci lap nagy tényfeltáró cikkére hivatkozva.

Kirill – vagy eredeti nevén Vlagyimir Gungyajev – fiatal papként került Genfbe, amikor meglepetésre a szovjet vezetés engedélyezte, hogy az ortodoxok állandó képviselőt küldjenek az Egyházak Világtanácsába. Az akkor 24 éves papot a helyi orosz emigráns társaság egyből befogadta, mit sem sejtve arról, hogy az Mihajlov néven jelentett.

A svájci lapnak sikerült betekintenie a svájci szövetségi rendőrség Gungyajevről 1969-től 1989-ig vezetett aktájába. Ebben két olyan feljegyzés is található, amely szerint a férfi azon szovjetek listáján szerepelt, akik ellen lépéseket tettek. Kirill egyik régi ismerőse is arról beszélt, hogy őket előre figyelmeztették, óvakodjanak a hivatalos küldöttként érkező papoktól, mert a KGB ügynökei, amikor beszélgetett vele, akkor úgy érezte, ki akar szedni belőle valamit.

Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája neve onnan ismert nálunk is, hogy az Európai Unió Magyarország ellenállása miatt tekintett el az ellene tervezett szankcióktól. Az egyházi személy Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatója, aki szintén titkosszolgálati közegből érkezett.

Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája ünnepi istentiszteletet tart a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban az ortodox karácsony szentestéjén, 2023. január 6-án éjjel. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov.

#Külföld#kgb#kirill pátriárka#ügynök#hírszerző#vlagyimir putyin#genf#svájc

Címlapról ajánljuk