Külföld

Meghalt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök

rtl.hurtl.hu

2023. február 5. 9:35

Hetvenkilenc éves volt, a dubaji amerikai kórházban kezelték.

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban, jelentette be a pakisztáni hadsereg. A hírt Musarraf családja újságíróknak megerősítette – számolt be az MTI.

A volt államfő régóta betegeskedett és a dubaji amerikai kórházba orvosi kezelésre vonult be.

Pervez Musarraf a hadsereg vezetőjeként 1999-ben vértelen puccsal döntötte meg az akkor kormányfőként szolgáló Navaz Sarif hatalmát, és elnökként 2008-ig irányította Pakisztánt. 

Ő volt az ázsiai ország legtovább hivatalban maradó elnöke.

Egy pakisztáni különbíróság 2019-ben hazaárulás és az alkotmány megsértése vádjával halálra ítélte a külföldön tartózkodó Musarrafot. A vád szerint a volt államfő hazaárulást követett el, amikor 2007-ben a rendkívüli állapotra hivatkozva felfüggesztette az ország alkotmányát, és bebörtönözte a legfelsőbb bíróság azon tagjait, akik nem voltak hajlandók elfogadni a döntését.

Musarraf sosem ismerte el az ellene felhozott vádakat, melyeket politikailag motiváltnak nevezett. A  volt államfő ismét indulni akart a 2013-as parlamenti választásokon, de a választási bizottság nem engedélyezte jelölését.

Hívei szerint ő volt Pakisztán leginkább szekuláris vezetője, aki elnöksége idején igyekezett visszaszorítani az iszlamista befolyást.

Nyitókép: Pervez Musarraf tábornok, Pakisztán egykori államfője, a Pakisztáni Muszlim Liga vezetője köszönti támogatóit a dél-pakisztáni Karacsiban, miután hazatért önkéntes száműzetéséből 2013. március 24-én. Fotó: MTI/EPA/Rehan Han

#Külföld#pervez musarraf#meghalt#pakisztán

Címlapról ajánljuk