Külföld

Liz Truss: A baloldali gazdasági establishment buktatott meg

rtl.hurtl.hu

2023. február 5. 17:02

Úgy érzi, hogy soha nem adtak neki valódi esélyt az adócsökkentésre.

A „baloldali gazdasági establishmentet” hibáztatja bukása miatt Liz Truss, az Egyesült Királyság legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. A Telegraph-nak arról beszélt, hogy habár ő sem „hibátlanul” kormányzott, nem kapott esélyt, hogy meglépje az ígért adócsökkentéseit.

Szerinte az erőteljes establishment és a politikai támogatás hiánya miatt kellett távoznia. Úgy feltételezte, hogy „a kinevezésemet tisztelik és elfogadják majd”, de szerinte ez nem így történt. Arról beszélt, hogy az őszi tapasztalata „személyesen is fájt”, és úgy hiszi, hogy lépései középtávon előbbre vitték volna az országot.

Trussnak 49 nap után kellett feladnia miniszterelnökségét, miután a bejelentett 45 milliárd fontos adócsökkentési programja pánikot keltett a tőzsdén, és bedőlt a font árfolyama. Korábban portrécikkünkben azt írtuk róla: Trussnak mindössze hat hétre volt szüksége ahhoz, hogy megszegje ígéreteinek többségét, és nemhogy az ország, de még saját pártja támogatását is elveszítse annyira, hogy sokan még a kaotikus Boris Johnsont is visszasírják.

Az egyik brit bulvárlap azt kérdezte olvasóitól, hogy vajon Truss fogja tovább bírni miniszterelnökként, vagy egy fej saláta, amíg meg nem rohad. A saláta nyert.


Nyitókép: RTL Híradó / Daily Star

#Külföld#liz truss#interjú#baloldal#bukás#miniszterelnök

Címlapról ajánljuk