Külföld

Felfüggesztették két szocialista EP-képviselő mentelmi jogát a korrupciós botrány miatt

rtl.hurtl.hu

2023. február 2. 12:54

Az Európai Parlament eleget tett a belga hatóságok kérésének.

A belga hatóságok kérésének eleget téve az Európai Parlament felfüggesztette a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogát. Előbbi a szavazáson támogatta a saját mentelmi jogának felfüggesztését.

Tiszteletben tartom a hatóságok munkáját a nyomozás során, ezért mindeddig tartózkodtam attól, hogy megszólaljak az ügyben. Pedig nagyon csábító volt az, hogy beszéljek a sajtó vádjairól, különösen azért, mert ártatlan vagyok. Eddig nem nyilatkoztam és szeretném megtartani a magyarázatomat a bíróság számára

idézi az Euronews a belga politikust.

A lap megjegyzi, hogy Antonio Panzeri, a korrupciós botrány kulcsfigurája terhelő vallomást tett Tarabellára. Andrea Cozzolino neve azért merült fel, mert ő alkalmazta a korrupció miatt letartóztatott volt görög EP-alelnök, Eva Kaili élettársát, Franciesco Giorgit.

Az Európai Parlament korrupciós botrányának lényege, hogy európai döntéshozókat nagy összeggel befolyásolták Katarból és Marokkóból. A belga rendőrök az ügy kapcsán nem kevesebb, mint 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le, a pénz jó részét magánlakásokban elrejtett bőröndökben találták meg.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#európai parlament#mentelmi jog#szocialista#képviselő#korrupciós botrány

Címlapról ajánljuk