Külföld

Verekedés tört ki a szerb parlamentben – videó

rtl.hurtl.hu

2023. február 2. 15:51

Koszovó miatt forrtak fel az indulatok.

Alekszandr Vučić szerb elnök elfogadta a koszovói helyzetre vonatkozó francia-német javaslat alapelvét, ám még nem írta alá, és azt mondta, hogy folytatni kell a tárgyalásokat Belgrád és Pristina között, írja az MTI.

De ennyi is elég volt ahhoz, hogy felforrjanak az indulatok a parlamentben, ahol hamarosan már dulakodás tört ki a képviselők között. A két politikai tábor a szó szoros értelmében feszült egymásnak hangos kiabálások közepette. Az ellenzék szerint a terv elfogadása „árulás”.

Vučić közölte, hogy az úgynevezett francia-német megoldási javaslat pontjai még mindig titkosak, azt azonban elmondta, hogy a javaslat negyedik pontja nagyon nehezen elfogadható Szerbia számára, mert arról szól, hogy az ország nem akadályozhatja a jövőben Koszovó nemzetközi szervezetekbe történő felvételét. Ezzel pedig Koszovó az ENSZ, a NATO, az Európai Unió vagy bármely más szervezet tagjává válhat.

Viszont arról is beszélt, hogy ha nem fogadják el a tervet, akkor a saját EU-tagságuk is veszélybe kerülhet, valamint az uniós forrásoktól is elesnek. A TVP szerint Vučić beszéde azt mutatja, hogy Szerbia igyekszik eltávolodni korábbi szövetségesétől, Oroszországtól, amely korábban megvétózta Koszovó felvételét az ENSZ-be.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#szerbia#parlament#verekedés#koszovó#ensz#európai unió

Címlapról ajánljuk