Külföld

Lecsapott az ukrán rendőrség több politikusra, hivatalnokra és üzeletemberre

rtl.hurtl.hu

2023. február 1. 21:51

A kijevi adóhivatal vezetőjénél rengeteg pénzt találtak, aztán kiderült, van négy lakása is.

Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerdán több ukrán politikus és üzletember otthonában, valamint az adóhivatalban – közölte az ukrán kormánypárt frakcióvezetője.

Arszen Avakov volt belügyminiszter saját maga számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az otthonában egy helikoptervásárlási üzlet miatt tartott házkutatásról.

Az Ukrajinszka Pravda és az RBK hírportál biztonsági vezetőktől úgy értesült, hogy házkutatás folyik Ihor Kolomojszkij milliárdosnál, a Privatbank egykori tulajdonosánál, volt Dnyipropetrovszk megyei állami közigazgatási vezetőnél is.

A házkutatásokról szóló hírt az ukrán elnök pártjának, a Nép Szolgájának frakcióvezetője, David Arahamija később megerősítette, de arra nem tért ki, milyen ügyben vizsgálódnak. A politikus, aki a Telegram alkalmazáson közzétett üzenetében megígérte, hogy az ország az Oroszországgal vívott háború alatt megváltozik.

Olekszandr Honcsarenko parlamenti képviselő a Telegramon közölte, hogy a kormány menesztette posztjáról Vjacseszlav Demcsenkót, az állami vámszolgálat vezetőjét és két helyettesét.

Az Ukrajinszka Pravda közölte, hogy házkutatást tartottal Oksana Datiánál is, aki a kijevi adóhatóság vezetője, hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják.

A házkutatás során találtak a nő lakásában a nyomozók 158 ezer dollárt, 530 ezer ukrán hrivnyát, 2 200 eurót készpénzben, valamint egy sor drága arany ékszert, luxusórákat. Az SZBU fényképeket tett közzé minderről.

Lecsapott az ukrán rendőrség több politikusra, hivatalnokra és üzeletemberre
Fotó: SZBU

A nyomozók szerint a nő életmódja nem illett a fővárosi adóhivatal vezetőjeként bevallott jövedelméhez: három lakása van a fővárosban, amelyek összesen 1 millió dollárt érnek, emellé van egy 200 ezer dolláros háza is Kijev közelében és két autója 150 ezer dollár értékben.

A sofőrjénél egy 100 ezer dolláros autót is találtak, ami a nevére volt íratva, mindezt úgy, hogy a férfi „bevétele az elmúlt években nem haladta meg a 8 ezer dollárt” – állította az SZBU.

Ukrán korrupcióellenes vezetők nyolc másik gyanúsított ügyében is vizsgálatot folytatnak az Ihor Kolomojszkijhoz valaha közel álló Ukrtatnafta és az Ukrnafta állami olajvállalatnál történt 40 milliárd hrivnya (390 milliárd forint) értékű sikkasztás ügyében.

Vaszil Maljuk, az SZBU főnöke később a hivatala által kiadott közleményben a házkutatásokat a „belső ellenség” elleni nyomozással indokolta. Szavai szerint olyanok ellen folytatnak vizsgálatot, akik tetteikkel ártanak az állam biztonságának. Fogalmazása szerint az érintettek Ukrajna árulói és az orosz különleges szolgálatok ügynökei, a szervezett bűnözés képviselői, és korrupt tisztviselők, akik „aláássák az ország gazdaságát és a hadiipari komplexum stabil működését”. Ígéretet tett, hogy a következő napokban fokozatosan tájékoztatja a nyilvánosságot a nyomozás eredményeiről.

Nyitókép: íz Oksana Datiánál lefoglalt pénz. Fotó: SZBU

#Külföld#ukrajna#korrupció#nyomozás#adóhatóság#adóhivatal#kijev

Címlapról ajánljuk