Külföld

90 ezer dollárra bírságoltak egy tajvani papagájtulajdonost, mert a madár komoly sérüléseket okozott egy orvosnak

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 17:46

A papagáj rászállt egy plasztikai sebészre, aki aztán akkorát esett, hogy fél évig tartott a rehabilitációja.

Két hónap börtönbüntetést és hárommillió új tajvani dollár (91 350 amerikai dollár) pénzbüntetést kapott egy tajvani férfi, miután házikedvenc papagája megsebesített egy orvost – írja a BBC.

A tajvani Központi Hírügynökség szerint Dr. Lin kificamította a csípőízületét és eltörte a medencéjét, miután elesett a madár miatt. 

A férfi azért borult a földre, mert a madár a hátára szállt és többszöri szárnycsapkodással ijesztette őt meg.

A tulajdonos a gyanúsított madarat és egy másik arát vitt repülni arra a környékre, ahol Dr. Lin éppen kocogott.

Dr. Lin beperelte az ara tulajdonosát – a médiában csak Huangként emlegetik – gondatlanság miatt, és polgári jogi igényt nyújtott be anyagi kárának megtérítésére.

A bíróságon elmondta, hogy sérülései miatt egy hétig kórházban volt, és több mint fél évig nem tudott dolgozni. Összesen hat hónapra volt szüksége a felépüléshez, beleértve egy három hónapos speciális ápolást.

Ügyvédje a TVBS Newsnak elmondta, hogy Dr. Lin plasztikai sebész, és munkája során „hosszú ideig kell állnia, hogy műtéteket végezzen”, így a sérülés jelentős anyagi veszteségeket okozott.

Most már tud járni, de ha hosszú ideig áll, még mindig zsibbad

– mondta az ügyvéd.

A Tainan Kerületi Bíróság közigazgatási osztályának képviselője a helyi médiának elmondta, hogy az eset „ritka”, és nem hasonlít az elmúlt évtizedben polgári bíróságon látott esetekhez.

A bíróság úgy döntött, hogy Dr. Lin esését Huang gondatlansága okozta. A Liberty Times szerint a bíró azt mondta, hogy az ara mérete alapján – 40 cm magas 60 cm-es szárnyfesztávolsággal – Huang egy nagytestű állat tulajdonosa volt, és különböző „védelmi intézkedéseket” kellett volna tennie mások biztonságának megóvása érdekében.

Huang elmondta, hogy tiszteletben tartja a bíróság döntését, de fellebbezni szándékozik, azzal érvelve, hogy az arák nem agresszívek, és hogy a kártérítés összege „túl nagy”.

Az nem derült ki, mi lesz a papagájjal.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#tajvan#papagáj#orvos#sérülések#bírság

Címlapról ajánljuk