A Fehér Ház elárulta, mikor tervezik eltörölni a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetetA republikánusok azonnal eltörölnék, Bidenék szerint viszont káoszt eredményezne, ha nem hagynak felkészülési időt.
Külföld

A Fehér Ház elárulta, mikor tervezik eltörölni a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetet

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 6:11

A republikánusok azonnal eltörölnék, Bidenék szerint viszont káoszt eredményezne, ha nem hagynak felkészülési időt.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett közegészségügyi veszélyhelyzet megszüntetésére készül a Biden-kormányzat – tudósít a CNBC. A Fehér Ház hétfői közleménye szerint a Trump-kormányzat által 2020-ban kihirdetett intézkedések május 11-én veszíthetik hatályukat.

A közlemény hangot adott annak, hogy a Fehér Ház ellenzi a képviselőházban benyújtott republikánus javaslatot a veszélyhelyzet azonnali eltörlésére, káoszt és bizonytalanságot idézne elő az egészségügyi ellátórendszerben, ha nem hagynak felkészülési időt az intézkedések kivezetésére.

A kormányzati tervek között szerepel az is, hogy a koronavírus elleni védőoltások költségét a jövőben a betegbiztosításokból fedezzék a szövetségi költségvetés helyett. A Moderna és a Pfizer is közölte, hogy a vakcinákért adagonként 130 dollárt számítanának fel, ami négyszer akkora összeg, mint amit a szövetségi kormányzat fizet.

Az Egyesült Államokban több mint egymillió halálos áldozata van a koronavírus-járványnak, amely 2021 telén ért csúcsára. Azóta visszaesett a halálozások száma, de most is hetente közel négyezer áldozata van a vírusnak – írja a CNBC, amely szerint az Egyesült Államok krízis helyett egyre inkább szezonális légúti megbetegedésként tekint a koronavírusra.

Nyitókép (archív): Alex Wong/Getty Images

#Külföld#amerikai egyesült államok#koronavírus#veszélyhelyzet

Címlapról ajánljuk