Külföld

„Boris, nem akarlak bántani, de…” – Putyin rakétacsapással fenyegette meg a brit kormányfőt

rtl.hurtl.hu

2023. január 30. 6:04

„Elképesztő” telefonbeszélgetést folytatott az orosz elnökkel Boris Johnson, pár héttel az Ukrajna ellen indított orosz háború előtt. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal fenyegette meg Boris Johnsont, hogy rakétát küld rá – mondta el a volt brit kormányfő a BBC-nek. Putyin a kijelentést egy „elképesztő” és „hosszú” telefonbeszélgetés közben ejtette el, 2022 februárjában, nem sokkal az Ukrajna ellen indított háború előtt.

Johnson elmondása szerint jelezte Putyinnak, hogy Ukrajna lerohanása nyugati szankciókhoz vezetne, és csak még több NATO katona jelenne meg Oroszország határán, és azzal próbálta eltéríteni a háború megindításától, hogy közölte: Ukrajna nem lesz a védelmi szövetség tagja „az előrelátható jövőben”.

Johson a BBC-nek elmondta, hogy Putyin „egy ponton megfenyegetett”, és az orosz elnök közölte vele:

Boris, nem akarlak bántani, de egy rakétával ez csak egy percbe kerülne.

A volt brit kormányfő hozzátette, hogy Putyin „nagyon nyugodt hanglejtéséből” és hozzáállásából arra következtetett, hogy a fenyegetés nem volt teljesen komoly. 

A BBC az esetről szóló cikkében közölte, hogy „lehetetlenség tudni, hogy Putyin fenyegetése valós volt-e”, de a brit földön korábban végrehajtott orosz támadások fényében Johnson valószínűleg kénytelen volt komolyan venni „az orosz vezetőtől érkező bármilyen fenyegetést”, még akkor is, ha nem túl komolyan hangzott el.

Orosz hazugságból tudták, hogy támadni fognak

A telefonbeszélgetés után kilenc nappal a brit védelmi miniszter Moszkvába utazott, hogy az orosz védelmi miniszterrel tárgyaljon. Ben Wallace a BBC-nek elmondta, ekkor vált biztossá számára, hogy Moszkva meg fogja támadni Ukrajnát. A találkozón ugyan biztosították arról, hogy nem készülnek támadásra, de közlése szerint mindkét fél tudta, hogy ez hazugság.

Wallace közlése szerint ez erőfitogtatást volt:

Hazudni fogok neked, te tudod, hogy hazudok, én tudom, hogy te tudod, hogy hazudok, de akkor is hazudni fogok neked.

Kimentették volna az ukrán elnököt

Amikor az orosz támadás megindult Ukrajna ellen, Johnson elmondása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszaka közepén felhívta. A volt brit kormányfő közlése szerint Zelenszkij „nagyon-nagyon nyugodt volt”, és bár Johnson felajánlotta, hogy segítenek neki elmenekülni az országból, az ukrán államfő azt nem fogadta el.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Boris Johnson brit kormányfő egy berlini konferencián, 2020 január 19-én. Fotó: Emmanuele Contini/Getty Images

#Külföld#boris johnson#vlagyimir putyin#rakéta#rakétatámadás#fenyegetés#merénylet#oroszország#egyesült királyság#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk