Külföld

Svéd NATO-csatlakozás: Moszkvának dolgozott a Korán elégetésének értelmi szerzője

rtl.hurtl.hu

2023. január 27. 6:42

A dán-svéd kettős állampolgár Rasmus Paludan nem saját ötlettől vezérelve állt neki a könyvégetésnek.

A stockholmi török követség előtt a muszlimok szent könyvét, a Koránt elégető dán-svéd kettős állampolgár Rasmus Paludan nem saját ötlettől vezérelve állt neki a könyvégetésnek, hanem egy Chang Frick nevű svéd újságíró tanácsára – írja a Helsingin Sanomat nevű finn hírportál a Hvg.hu szerint. Frick korábban az orosz Russia Today médiahálózatához tartozó Ruptly munkatársa volt. Paludan maga is megerősítette egy svéd lapnak, hogy az akció ötletgazdája Frick, vagy egy másik svéd szélsőjobboldali újságíró volt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette: Törökország nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását . Az RTL Híradó riportja szerint Ankara azzal indokolja az elutasítást, hogy a svéd hatóságok nem akadályozták meg egy stockholmi tüntetésen a Korán nyilvános elégetését. A török vétófenyegetés a finnek csatlakozását is negatívan érintheti, akik az Ukrajna elleni orosz támadás után a svédekkel együtt kérték felvételüket a szövetségbe:


Paludan szerint a demonstráció bejelentéséhez szükséges adminisztrációs díjat is Frick fizette ki neki, ezt maga a svéd újságíró is elismerte. Ugyanakkor Frick tagadta, hogy ő vette volna rá Paludant a Korán elégetésére, sőt épp ellenkezőleg, igyekezett arra rávenni a politikust, hogy az égetés helyett tegyen inkább valami mást a könyvvel.

A 39 éves Frick a Nyheter Idag nevű online portál főszerkesztője, de a Svédországi Demokraták nevű  bevándorlásellenes párt online csatornájának, a Riksnek is műsorvezetője. Ugyan a párt elhatárolódott Paludani akciójától, ám a Frickhez fűződő kapcsolatuk feszültségekhez vezetett a koalíción belül. Frick korábban az egyik legismertebb orosz propagandacsatorna, az RT egyik alvállalatának, a Ruptlynak is dolgozott, bár erről ő maga azt nyilatkozta egy lettországi orosz független hírportálnak, hogy csak szabadúszó újságíróként adott el a Ruptlynak videóanyagokat, pont úgy, ahogyan több másik svéd médiacsatornának is.

A portál azonban egy kicsit utánajárt Fricknek, így arról is beszámoltak, hogy a férfi a múltban többször is megfordult Moszkvában és rendszeres szereplője volt az orosz propagandamédia műsorainak. Frick állítólag 2014 óta nem áll munkakapcsolatban az RT-vel és az orosz törekvéseket sem támogatja már.

Nyitókép: Jonas Gratzer / Getty Images

#Külföld#oroszország#svédország#törökország#nato#nato-csatlakozás

Címlapról ajánljuk