Külföld

Beperelte Litvániát az LMBTQ-mesekönyv szerzője, az Emberi Jogok Európai Bírósága neki adott igazat

rtl.hurtl.hu

2023. január 24. 18:51

Ez az első eset, hogy a bíróság olyan gyermekkönyv ügyében döntött, ami azonos neműek közötti házasságról szóló mesét tartalmaz.

Megnyerte a Litvánia ellen indított perét Naringa Dangvydé Macaté litván író, a Borostyán szív című könyv szerzője, írja a Transtelex. Az ítélet szerint az ország megsértette az író szólásszabadságát, amikor korlátozta Macatė könyvének terjesztését.

A művet az állam a Magyarországon megjelent Meseország mindenkiéhez hasonlóan hurcolta meg: a melegházasságról szóló mesét is tartalmazó könyv 2013-ban jelent meg. Először felfüggesztették a terjesztését, majd később engedélyezték. Ám ekkor 14 éven aluliak számára potenciálisan károsnak minősítették az anyagot.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága tizenhét tagú Nagykamarája egyöntetűen úgy ítélte meg, hogy ezzel az emberi jogok európai egyezményének 10. paragrafusa, a szólásszabadsághoz való jog sérült. Ez lett az első, hogy a bíróság olyan gyermekkönyv ügyében döntött, ami azonos neműek közötti házasságról szóló mesét tartalmaz.

A bíróság szerint a könyv elleni intézkedések korlátozták a gyerekek hozzáférését olyan információkhoz, amelyek az azonos neműek kapcsolatait a különböző neműek kapcsolataival egyenértékűnek ábrázolják. Abban sem értettek egyet, hogy „szexuálisan explicit” lenne az az illusztráció, amely egy egymás karjaiban alvó leszbikus párt ábrázol.

Az ország azzal is megvádolta az írót, hogy az azonos nemű kapcsolatokat a heteroszexuális pároknál előbbre valókként mutatja be. Ennek pont az ellenkezője volt igaz: a mesék azt hirdették, hogy tisztelettel és elfogadással kell közelíteni a társadalom minden tagjához az életük egyik alapvető aspektusa, nevezetesen az elkötelezett párkapcsolat tekintetében, írta sajtóközleményében az EJEB.

Nyitókép: a Litván Emberi Jogi Központ Facebook-oldala

#Külföld#per#bíróság#emberi jog#lmbtq#mesekönyv#litvánia

Címlapról ajánljuk