Külföld

Ötven százalékkal nőt a menedékkérők száma tavaly az EU-ban, Magyarországra alig jön valaki

rtl.hurtl.hu

2023. január 22. 14:22

Minden negyedik menekült Németországban szeretne letelepedni.

Az Európai Bizottság szerint az EU tagállamaiban összesen nagyjából 924 ezer menedékjogi kérelmet vettek nyilvántartásba 2022-ben, ami 46,5 százalékkal több a 2021-es számnál, írja a Welt am Sonntag alapján az MTI.

Minden negyedik menekült Németországban szeretne letelepedni, de vezető helyen szerepel Franciaország, Spanyolország és Ausztria is. Csak Németországban több mint harmadával nőtt a kérelmek száma tavaly, ami rekord a 2016-os menekülthullám óta. A legnagyobb mértékű növekedés Ausztriában történt, ahol tavaly 109 ezren kértek menedéket, azaz háromszor annyian, mint 2021-ben.

Az EU-s összevetés másik végén Lettország, Szlovákia és Magyarország áll 622, 544, és 46 kérelemmel.

Az Európai Unióban menedékjogot kérők legnagyobb csoportját a szírek alkotják, de sokan érkeztek Afganisztánból és Törökországból is. Venezuálából és Kolumbiából is nagy számban érkeztek menedékkérők. Ez utóbbi két ország állampolgárai közül háromszor annyian kértek menedékjogot 2022-ben, mint az előző évben.

Bár nagyjából ötmillió ukrajnai háborús menekült is érkezett az EU-ba tavaly, ők automatikusan, külön menedékjogi eljárás nélkül védelmet kapnak, és rendszerint azonnal munkát is vállalhatnak. 

Nyitókép: Ukrajnai menekültek érkeznek a BOK (Budapesti Olimpiai Központ) Sportcsarnokhoz. Fotó: MTVA / Branstetter Sándor

#Külföld#menedék#kérelem#eu#afganisztán#növekedés#németország#orosz-ukrán háború#menekült

Címlapról ajánljuk