Külföld

Megtalálták a megoldást a tojáshiányra

rtl.hurtl.hu

2023. január 21. 8:26

Kell venni egy tyúkot – legalábbis az új-zélandiak szerint.

Tavaly világszerte jelentősen emelkedett a tojás ára, a madárinfluenza ugyanis megtizedelte a csirkeállományt, az orosz-ukrán háború miatt pedig elszálltak az energia- és takarmány-árak.

Az Egyesült Államokban például a tojás ára nőtt leginkább az élelmiszerek közül, egy év alatt csaknem 60 százalékkal kell többet fizetni érte. 

Az egyik legnagyobb fogyasztó, Új-Zéland, ahol a lakosság új megoldással próbálkozik: a növekvő költségek miatt 

az emberek tömegével vadásznak tyúkra, hogy maguk gondoskodhassak a tojásról.

Kedden a helyi aukciós oldal, a Trade Me a CNN-nel azt közölte, hogy a csirkékre és a gondozásukhoz kapcsolódó felszerelésekre irányuló keresések ebben a hónapban 190 százalékkal megugrottak az egy hónappal ezelőtti időszakhoz képest. 

Január eleje óta több mint 65 ezer keresést indítottak csirkékre, valamint az ellátásukhoz szükséges termékre – mondta Millie Silvester, a cég szóvivője. A csirkéket többszörös áron tudják eladni.

Állatvédők szerint ugyanakkor veszélyes lehet ez a trend, a csirkék ugyanis sokáig élnek, ezért mindenkit lebeszélnek arról, hogy hirtelen felindulásból vegyen egy csirkét. 

A szárnyasok ráadásul nem egész életükben tojnak.

Az egészségügyi kockázatok sem elhanyagolhatók, a szalmonellafertőzés például veszélyt jelenthet a fogyasztókra. 

Új-Zélandon egyébként egy új mezőgazdasági törvény is hozzájárult ahhoz, hogy drasztikusan csökkenjen a tojáskínálat. Az új szabályok szerint ugyanis nem lehet olyan ketrecekben, szűk helyen nevelni a tyúkokat, amelyek nem biztosítanak elegendő életteret az állatoknak. A 2012-ben bejelentett törvény ugyan hosszú időt adott az átállásra, azonban így is zavarok vannak az ellátásban, sok üzletben például mennyiségi korlátozást vezettek be a tojásra. 

Nyitókép: Ujvári Sándor/MTI

#Külföld#tojás#tyúk#hiány#ársapka

Címlapról ajánljuk