Nem sikerült megbuktatni a cseh kormánytA Fiala-kormány ellen ez volt a második sikertelen ellenzéki bizalmatlansági indítvány.
Külföld

Nem sikerült megbuktatni a cseh kormányt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 19. 5:56

A Fiala-kormány ellen ez volt a második sikertelen ellenzéki bizalmatlansági indítvány.

Nem sikerült megbuktatni a cseh ellenzéknek a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobbközép ötpárti koalíciós kormányt, írja az MTI. Az ellenzéki ANO mozgalom kedden benyújtott bizalmatlansági indítványát a parlamenti alsóházban a csütörtökre virradóra megtartott szavazáson a teremben jelenlévő 183 képviselőből csak 81 támogatta, míg 102-en ellene szavaztak.

Az ANO indítványát a mozgalom képviselőin kívül csak a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom képviselői szavazták meg. A hatályos szabályok szerint a 200 tagú képviselőházban a kormány megbuktatásához az ellenzéknek 101 támogató szavazatra lett volna szüksége. Ez eleve kizárt volt, mert az alsóházban a kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 72 képviselője van.

Petr Fiala miniszterelnök és több miniszter is a kétnapos, összesen mintegy 25 órás vitában azt mondták, hogy a bizalmatlansági indítvány benyújtásával az ANO mozgalom elnökének, Andrej Babisnak az államfőválasztási kampányát kívánták támogatni. Alena Schillerová, az ANO frakcióvezetője ezt határozottan tagadta. Schillerová kijelentette: a kormány hibát hibára halmoz, a lakosság elégedetlen vele, ezért az ellenzéknek meggyőződése, hogy távoznia kellene tisztségéből.

Andrej Babis volt miniszterelnök nem vett részt a vitában, és előzetes bejelentése ellenére a szavazáson sem jelent meg. Az Orbán Viktor szövetségesének tartott Babis második helyen jutott az államfőválasztás január 27-én és 28-án sorra kerülő második fordulójába, ahol Petr Pavel nyugalmazott tábornok az ellenfele. Az ellenzéki politikus távolmaradását azzal magyarázta, hogy nem akarta kampánycélokra kihasználni a bizalmatlansági indítvány vitáját, amivel a kormánykoalíció vádolta.

A Fiala-kormány ellen ez volt a második sikertelen ellenzéki bizalmatlansági indítvány. Az ANO első bizalmatlansági indítványa tavaly szeptemberben szintén elbukott.

A cseh kormányok ellen eddig összesen 17 alkalommal nyújtottak be bizalmatlansági indítványt, amelyek azonban csak egyszer végződtek sikerrel. A szociáldemokraták 2009 áprilisában – az első cseh európai uniós elnökség idején – így buktatták meg a Miroslav Topolánek vezette jobbközép kabinetet.    

Nyitókép: Petr Fiala – Fotó: Martin Divisek / MTI/EPA

#Külföld#csehország#bizalmatlansági indítvány#kormány#petr fiala#elnökválasztás#Andrej Babis#petr pavel

Címlapról ajánljuk