Külföld

Csak a második fordulóban dől el, hogy ki lesz az új cseh elnök

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 14. 16:44

A kétnapos első fordulóban nem sikerült megválasztani az új államfőt, az Orbán szövetségesének számító Babis és az orbánellenes Pavel jutott a második fordulóba.

Nem sikerült megválasztani az új cseh államfőt a közvetlen elnökválasztás szombaton befejeződött kétnapos első fordulójában, írja az MTI.

A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami a nyolc jelölt közül senkinek sem sikerült.

A választási körzetek 85 százalékában leadott szavazatok alapján a két hét múlva sorra kerülő második fordulóba az Orbán Viktor szövetségesének számító Andrej Babis volt kormányfő és a magyar miniszterelnök elszánt kritikusaként ismert Petr Pavel nyugalmazott tábornok került.

Az első forduló eredménye nagyon szoros, fej-fej melletti küzdelmet mutat. A szavazatok csaknem teljes, 99,9 százalékos feldolgozottságánál a következőképp állnak a jelöltek:

  • Pavel: 35,39 százalék,
  • Babis: 35,00 százalék

írja az Associated Press.

A választásra jogosultak csehek 67,6 százaléka ment el pénteken és szombaton szavazni, míg öt éve kevesebben vettek részt az elnökválasztás első fordulójában: a részvétel akkor 61,9 százalékot tett ki.

A latolgatások szerint a két állva maradt jelölt közt döntő második fordulóban Petr Pavelnek lesz nagyobb esélye megszerezni az elnöki címet.

Nyitókép: Lukas Kabon / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#csehország#elnökválasztás#petr pavel#Andrej Babis#orbán viktor

Címlapról ajánljuk