Külföld

Orbán ellen menne csatába a legesélyesebb cseh elnökjelölt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 7. 20:43

„Nincs miből inspirálódni, szembe kell nézni vele” – írta Twitteren Petr Pavel tábornok az orbánizációról.

Szerda délután arról írt Twitteren Petr Pavel vezérezredes, a cseh hadsereg vezérkari főnöke, hogy miért jelöltette magát a közelgő cseh köztársasági elnökválasztáson.

A NATO Katonai Bizottságának korábbi elnöke Orbán Viktort jelölte meg fő okként.

A Cseh Köztársaság ‚Orbánizációjának’ veszélye miatt jelöltettem magam. Nem nézhetem tétlenül, hogy mi is hasonló utat járjunk be

– írta Petr Pavel, aki szerint Orbán és a hozzá hasonló populista politikusok nem tudják megoldani a válságokat, hanem okozzák azokat.

A magyarok és mi mindannyian fizetjük meg a magyarországi populizmus árát

– tette hozzá a pártonkívüli elnökjelölt, tágabb, közép-európai keretbe helyezve Orbán Viktor kormányzásának hatásait.

Nincs miből inspirálódni, szembe kell nézni vele

– szögezte le Pavel vezérezredes.


A januári cseh államfőválasztáson kilenc jelölt indul a legutóbbi, novemberi felmérések szerint a jelöltek közül háromnak van kiemelkedően magas támogatottsága és a legnagyobb esélye a sikerre: Andrej Babis volt kormányfőnek, az ellenzéki ANO mozgalom elnökének, Danuse Nerudovának, a brünni Mendel Egyetem volt rektorának és Petr Pavel tábornoknak.

Petr Pavel hármójuk közül a legesélyesebb a cseh köztársasági elnöki címre: őt az első körben 24,4 százalék, míg Andrej Babist 21,6 százalék, Danuse Nerudovát pedig 14,9 százalék támogatná. A második fordulóban a felmérések szerint Petr Pavel és Danuse Nerudová is legyőzné Andrej Babist. Pavelt a második körben a megkérdezettek 59 százaléka, Nerudovát pedig 52 százaléka választaná.

A győzelemhez a január 13-ra és 14-re kiírt első fordulóban a leadott szavazatok több mint 50 százalékát kellene megszereznie egy jelöltnek, míg a január 27-én és 28-án lebonyolítandó második fordulóba jutó két jelölt között már az egyszerű többség dönt.

Milos Zeman mandátuma március 7-én jár le, ezt követően kerül sor az újonnan megválasztott cseh köztársasági elnök beiktatására, írta korábban az MTI. Csehországban tíz éve közvetlenül a lakosság választja meg az államfőt, korábban ez a parlament két kamarájának együttes ülésén történt. Az 1993-ban megalakult Cseh Köztársaság első két elnökét, Václav Havelt és Václav Klaust a parlament, míg a harmadikat, Milos Zemant már a lakosság választotta meg.  

Nyitókép: Petr Pavel vezérezredes, cseh vezérkari főnök, a NATO Katonai Bizottságának elnöke sajtótájékoztatót tart a bizottság 178. védelmi találkozójának végén a szervezet brüsszeli székházában 2018. január 17-én Fotó: Stephanie Lecocq / MTI/EPA

#Külföld#csehország#elnökválasztás#petr pavel#orbán viktor#orbánizáció

Címlapról ajánljuk