Külföld

Váratlanul lemondott Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő

rtl.hurtl.hu

2023. január 19. 5:53

„Elfogyott az üzemanyag” – közölte Ardern, aki februárban távozik posztjáról. 

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy a következő hónapban lemond, mondván, már nincs elég energiája ahhoz, hogy vezető maradjon, írja az AFP.

„Emberből vagyok én is. Annyit adunk, amennyit csak tudunk, ameddig csak tudunk, amíg le nem jár az időnk. Az én időm most járt le” – mondta a Munkáspárt tagjainak találkozóján.

Egyszerűen nem maradt több üzemanyag a tartályban

– magyarázta a fiatal politikus, hozzátéve, hogy szeretne több időt tölteni a jövőben a családjával, gyerekeivel.

Ardern 2017-ben lett először koalíciós miniszterelnök, majd a három évvel későbbi választásokon már úgy vezette győzelemre a balközép Munkáspártot, hogy többségi kormányt tudott alakítani.

Jacinda Ardern miniszterelnökként nemzetközi elismerést vívott ki a két muszlim mecset elleni terrortámadás és a koronavírus-járvány kezelésével. Ráadásképp ő volt a világ második kormányfője, aki hivatali ideje alatt szült is.

A pártja népszerűsége azonban, csak úgy, mint személyes közkedveltsége, amelyet gyakran „Jacindamániaként” is emlegetnek, csökkent a közelmúltban végzett hazai közvélemény-kutatások szerint, főként az infláció és a bűnözés növekedése miatt.

A következő általános választást október 14-én tartják, addig Ardern választmányi képviselőként dolgozik tovább.

Váratlanul lemondott Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő
Jacinda Ardern képviselőtársaival lemondásának bejelentése után – Fotó: Kerry Marshall/Getty Images

Bár a legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a jobbközép Nemzeti és Törvénypártok koalíciója nyeri meg a választást, Ardern szerint nem ez volt az oka lemondásának.

„Nem azért megyek el, mert úgy gondolom, hogy nem nyerhetjük meg a következő választást, hanem mert úgy gondolom, hogy meg tudjuk nyerni, és meg is fogjuk” – mondta.

„Elmegyek, mert egy ilyen kiváltságos munka nagy felelősséggel jár. Felelősség, hogy tudd, mikor vagy a megfelelő személy a vezetésre – és azt is, hogy mikor nem.”

Ardern közölte, hogy lemondása legkésőbb február 7-én lép életbe, és a Munkáspárt választmánya három napon belül megszavazza az új vezetőt.

Nyitókép: Jacinda Ardern és élettársa, Clarke Gayford a lemondás bejelentése után – Fotó: Kerry Marshall/Getty Images

#Külföld#jacinda ardern#új-zéland#lemondás#miniszterelnök

Címlapról ajánljuk