Külföld

Megvétózta a brit kormány a skót törvényt, ami egyszerűbbé tette volna a nem legális megváltoztatását a transzneműek számára

rtl.hurtl.hu

2023. január 17. 18:48

A rendelkezés szerint mindössze három hónapnak kell eltelnie annak kezdetétől, hogy a transzneműek választott nemük tagjaiként élnek addig, hogy legálisan is nemet válthassanak.

Vétót emel a brit kormány a nemi önazonosság jogi megváltoztatásának könnyítését célzó skóciai törvény ellen, írja az MTI. A jogszabályt karácsony előtt fogadta el nagy többséggel a skót parlament.

A nemi önazonosság jogi megváltoztatása hivatalosan már 2005 óta lehetséges Skóciában, ám a jelenlegi szabályozás értelmében a kérelmezőknek számos előírást kell teljesíteniük. Orvosi jelentést kell például benyújtaniuk a hatóságokhoz arról, hogy alávetették-e magukat bármilyen sebészeti vagy másféle kezelésnek külső nemi jellemzőik megváltoztatására. Mindemellett esküt is kell tenniük arra, hogy életük hátralévő éveiben megtartják választott és jogilag megváltoztatott nemüket.

Az edinburghi parlamentben 86-39 arányban december 22-én elfogadott új törvény mindezeket a megkötéseket Skócia területén eltörli, emellett 18 évről 16 évre szállítja le azt az alsó életkori határt, amely felett a nemi önazonosság jogilag megváltoztatható.

Ugyancsak jelentős módosítás, hogy a jövőben a kérelmezők hasonló jogi procedúra után visszatérhetnek korábbi nemükhöz. Alister Jack, a brit kormány skóciai ügyekért felelős minisztere azonban kedden bejelentette, hogy nem terjeszti a király elé formális jóváhagyásra a skóciai törvénymódosítást.

Skócia 1999-ben igen széles önálló törvényalkotási jogköröket kapott – akkor alakult meg jelenlegi formájában a skót parlament is –, de a brit kormány fenntartott egy jogszabályi vétólehetőséget olyan esetekre, amikor a Skóciában hozott törvényeket összeegyeztethetetlennek tartja az Egyesült Királyság más országaiban honos jogszabályokkal.

A brit kormány mindazonáltal most élt először ezzel a törvényi vétólehetőséggel az 1999-es alkotmányos reform óta.

Korábban arról számooltunk be: az Egyesült Királyság miniszterei attól tartanak, hogy a jogszabály jóváhagyása „nemi turizmushoz” vezetne. Az is gondot okozna, hogy a Skóciában nemet változtatók az Egyesült Királyság többi részén tulajdonképpen eltérő nemmel rendelkeznének.

Alister Jack, Skóciáért felelős államtitkár azt mondta, bízik benne, hogy a skót parlamenttel közösen újra tudják majd gondolni a törvényjavaslatot. Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere azonban bírálta a döntést és azt mondta, ez egy támadás a skót parlament ellen. A skót kormány bíróság elé viszi az ügyet.

Arról is beszámoltunk: a törvény vitáját a skót parlamentben egy ponton néhány regresszív feminista aktivista zavart meg, akik közül az egyik vaginát villantott a képviselők előtt. A könnyítést saját ügyüknek érezték a TERF – azaz a transzneműeket elutasító feminista – aktivisták, akik szerint a törvényt olyan férfiak akarják kihasználni, akik könnyebben el akarnak érni nők számára exkluzív tereket, hogy szexuálisan zaklassák őket.

Nyitókép: House of Commons / PA Images via Getty Images

#Külföld#skócia#gender#törvény#egyesült királyság#vétó#vita

Címlapról ajánljuk