Külföld

Harry herceg: Apám és bátyám soha nem bocsátotta volna meg, ha mindent megírok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 14. 15:00

Harry herceg életrajzi könyvének eredeti kézirata kétszer olyan hosszú volt, mint a 407 oldalas végleges változat.

Harry herceg minap megjelent könyvének eredeti kézirata kétszer olyan hosszú volt, mint a 407 oldalas végleges változat, írja az MTI. Harry azonban édesapjára és bátyjára tekintettel végül rengeteg részt kihúzott az önéletrajzi kötetből.

A herceg a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak adott, szombaton megjelent interjúban elmondta: a könyv első tervezete 800 oldalas volt, de ebben voltak olyan események, amelyek különösen közte és Vilmos, illetve kisebb részben közte és apja, III. Károly király között történtek, és amelyeket nem akart a világ tudomására hozni. Harry azt mondta a lapnak, hogy édesapja és bátyja soha nem bocsájtott volna meg neki, ha ezeket a részleteket is belevette volna a könyvbe.

A herceg a szombati lapinterjúban elmondta azt is, hogy aggódik Vilmos trónörökös és felesége, Katalin hercegnő három gyermekéért, mert tudja, hogy a gyerekek közül legalább egynek ugyanaz a „tartalékszerep” jut majd, mint neki. Vilmos azonban „nagyon világosan a tudomásomra hozta, hogy az ő gyerekei nem tartoznak az én felelősségi körömbe” – mondta a szombaton megjelent Telegraph-interjúban Harry, majd hozzátette: reformtörekvéseivel nem a monarchia összedöntése a célja, hanem az, hogy a királyi család tagjait megmentse saját maguktól.

A könyv a kiszerkesztett részek nélkül is tartalmaz meglehetősen kényes részleteket a királyi család életéből – ezekről az rtl.hu könyvismertető cikkében bővebben is lehet olvasni.

A Tartalék

A „Spare” (Tartalék) című 407 oldalas mű – amely magyarul március 17-én jelenik meg a Corvina kiadásában, "Tartalék" címmel – kedden került a könyvesboltokba Nagy-Britanniában, Amerikában, Kanadában és több más országban. A brit, az amerikai és a kanadai kiadásból a megjelenés napján 1,4 millió példány fogyott.

Az új memoár címe is arra a keserűségre utal, amelyet Harry érez amiatt, hogy ő csak a „tartalék” a brit királyi családban. Az elterjedt mondás szerint ugyanis a mindenkori uralkodó akkor gondoskodik megfelelően a trónutódlásról, ha házasságából születik egy trónörökös (heir) és egy tartalék is (spare).

Édesapja után Vilmos majdan az Egyesült Királyság következő uralkodója lesz, őt pedig elsőszülött gyermeke, a kilencéves György herceg követi a brit trónon. Harry jelenleg az ötödik a brit trónutódlási sorban.

Harry és felesége, Meghan Markle 2020 márciusában felhagyott a brit királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával, és első gyermekükkel együtt Kaliforniába költöztek. Kapcsolatuk a családtagokkal – különösen Vilmossal és feleségével, Katalin hercegnővel – azóta is feszült.

Nyitókép: Alberto Pezzali / AP / MTI

#Külföld#egyesült királyság#harry herceg#tartalék

Címlapról ajánljuk