Külföld

Alekszej Navalnij rendkívül rossz állapotban lehet

rtl.hurtl.hu

2023. január 14. 9:06

Németország is felszólította Oroszországot, biztosítson megfelelő orvosi ellátást az ellenzéki politikusnak.

Németország is felszólította Oroszországot, hogy a hazájában bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnijnak gyújtsanak megfelelő orvosi ellátást, mivel a hírek szerint nagyon rossz egészségügyi állapotban van, közölte a BBC.

Korábban mintegy 500 orosz orvos írt nyílt levelet Vlagyimir Putyin elnöknek, amelyben azt követelték, hogy a büntetésvégrehajtás vegye komolyan a politikus egészségügyi problémáit. Navalnij ügyvédje elmondta, hogy a védence többször is segítséget kért, de azóta sem kapta meg a szükséges gyógyszereket.

Navalnij közölte az ügyvédjével, hogy a tisztviselők megtagadták a kérését, emiatt az állapota rohamosan romlik.

A német kormány szóvivője, Christiane Hoffmann szerint Navalnijnak sürgős orvosi segítségre van szüksége, amint arra számos orosz orvosi szakvélemény rámutatott. Navalnij ügyvédje, Vadim Kobzev elmondta, hogy a korrupcióellenes ügyeket felkaroló politikusnak rendszeresen láza van, erősen köhög, mert nem tartják megfelelő körülmények között. 

Berlin időközben a Navalnij szabadon bocsátását szorgalmazta, mondván, hogy bebörtönzése politikailag motivált cselekedet volt az orosz állam részéről. Navalnij már két éve van börtönben, 2001-ben tartóztatták le, mikor hazatért Németországból. A Fókusz riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Getty Images

#Külföld#alekszej navalnij#oroszország#börtön#ellenzék

Címlapról ajánljuk