Külföld

A legsúlyosabb büntetést kapta Trump cége adócsalásért, a volt elnök boszorkányüldözést emleget

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 17:52

A Trump Organization-t 17 adóügyi bűncselekmény miatt marasztalták el.

Donald Trump volt amerikai elnök cégét pénteken 1,6 millió dolláros büntetéssel sújtotta egy New York-i bíróság adócsalás miatt.

A Trump Organization-t tavaly decemberben 17 adóügyi bűncselekményben marasztalták el, egyebek mellett bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett adóvisszaélésben is megállapították bűnösségét.

Juan Manuel Merchan bíró pénteken a törvény szerinti kiszabható legmagasabb összegre büntette a Trump Organizationt.

A pénteki ítélethirdetésen sem a volt elnök, sem a Trump Organization működtetésében szerepet vállaló gyerekei nem voltak jelen. Trump az eljárásban nem állt bíróság elé, és tagadta, hogy tudott volna arról, hogy cégének vezetői megsértették az adószabályokat. Trump politikai boszorkányüldözésnek nevezte a pert. Ügyvédei pedig közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Mint Joshua Steinglass, az eljárás ügyésze rámutatott: a bírság csupán a töredéke a Trump Organization bevételének.

A decemberben zárult eljárás során Alex Weisselberg, a Trump Organization felfüggesztett pénzügyi vezetője vádalkut kötött az ügyészséggel. A korábbi cégvezető 15 bűncselekményben elismerte bűnösségét, és azt, hogy tudtával történt az adócsalás-sorozat, valamint azt is, hogy 1,76 millió dollár jövedelem után nem fizetett adót. Cserébe kedden 5 hónap börtönbüntetést szabtak ki rá.

Nyitókép: Donald Trump volt amerikai elnök az America First Policy Intézet America First Agenda Summit című rendezvényén beszél Washingtonban 2022. július 26-án. Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew.

#Külföld#donald trump#trump organization#adócsalás#new york#ítélet#bíróság

Címlapról ajánljuk