Külföld

Putyin bebörtönzött ellenfelének orvosi ellátását kérik a németek

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 13:47

Az orosz háborús agresszió közepette azonban nem sokat tehetnek Alekszej Navalnijért.

A német kormány azt várja az orosz hatóságoktól, hogy nyújtsanak sürgős egészségügyi ellátást Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikusnak. A Vlagyimir Putyin legfőbb ellenfelének tekintett korrupcióellenes aktivista influenzaszerű tünetekkel küzd, de a legalapvetőbb ellátást is megtagadták tőle.

A német kormány egyik szóvivője szerint Berlin megpróbált Navalnij oldalán beavatkozni, de az Ukrajna elleni orosz háborús agresszió miatt nem sokat tehetnek. Navalnij felesége, Julija Navalnija ugyancsak azzal a kéréssel fordult a börtön személyzetéhez, hogy lássák el férjét gyógyszerrel.

Támogatói attól tartanak, hogy a 46 éves politikus élete veszélyben van. A Moszkvától mintegy 260 kilométerre lévő melehovói börtönkolónián influenzajárvány van, Navalnij is súlyos lázzal és köhögéssel küzd. Ügyvédein keresztül Navalnij a közösségi médiában azt közölte, hogy szándékosan összezárták egy beteg rabbal, hogy megfertőződjön.

Navalnijt 2021 januárjában tartóztatták le, amikor hazatért Németországból, ahol azután kezelték, hogy súlyos idegméreggel, novicsokkal támadták meg, amit szerinte az orosz vezetés követett el. Csalással és a bíróság félrevezetésével vádolták meg, jelenleg 11 és féléves börtönbüntetését tölti. Navalnij és a nyugati kormányok szerint is koholt vádak miatt ítélték el az ellenzéki aktivistát, aki ellen még újabb ítéleteket is hozhatnak.

Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Külföld#oroszország#németország#alekszej navalnij#börtön#ellátás

Címlapról ajánljuk