Külföld

Felmentették a kémkedéssel vádolt menekültsegítőket Görögországban

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 15:02

A vádlottak közt van az a szíriai úszó is, akinek történetéből tavaly életrajzi dráma készült.

Menekültsegítő aktivistákat vádoltak kémkedéssel Görögországban, de a bíróságon hosszas eljárás végén felmentették őket – írja a Guardian. Jogvédő szervezetek koholtnak tartják az ellenük felhozott vádakat. A döntés indoklásakor a bíróság elismerte, hogy eljárási hibák történtek, így például nem fordították le megfelelően a vádiratot és nem biztosítottak tolmácsokat a vádlottaknak.

Az aktivisták ellen továbbra is nyomozás zajlik embercsempészet, pénzmosás, csalás és rádiófrekvenciák jogosulatlan használata miatt. Az ENSZ ugyancsak az aktivisták felmentését kérte, az Európai Parlament pedig „a szolidaritás megbüntetésének” nevezte a 2021 novemberében indult eljárást.

A vádlottak között van Sarah Mardini szíriai úszó is, akinek történetéből tavaly életrajzi dráma is készült. Összesen ötven humanitárius segélymunkás ellen indult eljárás Görögországban Olaszország példáját követve, amely szintén kriminalizálta a menekülteknek nyújtott segítséget.

A 2019-ben megválasztott görög kormány arra tett ígéretet, hogy „kevésbé vonzóvá” teszi a menedékkérők számára Görögországot. Ennek részeként kibővítik a görög-török határon álló kerítést is. A civil szervezetek és a sajtó tényfeltáró munkájának, valamint az áldozatok széleskörű vallomásainak ellentmondva a görög hatóságok kitartóan tagadják, hogy visszatolnák a partjaikon kikötni szándékozó embereket.

Nyitókép: Yusra és Sarah Mardini egy berlini díjátadón 2016-ban – Fotó: Alexander Koerner/Getty Images

#Külföld#görögország#menekültek#bíróság#felmentés

Címlapról ajánljuk