Külföld

21 ezer dolláros éttermi számla, luxusszálloda – titkolta volna Bolsonaro, de nyilvánosságra kerültek a közpénzes költései

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 20:19

A volt brazil elnök száz évre titkosította a költéseit, de az utódja nyilvánossá tette.

Kiderült, mire költöttek és mennyiért a volt brazil elnök, Jair Bolsonaró kormányzati hitelkártyájával a regnálása alatt – írja a France24.

Több olyan tétel is van a listán, amire meglehetősen nehéz magyarázatot találni. Az egyik ilyen, hogy

21 ezer dollárt fizettek egy olyan étteremben, ahol a legdrágább étel a sült csirke körettel, ami kevesebb, mint 10 dollárba kerül.


Megesett, hogy közel 14 ezer dollárt költöttek el egy benzinkúton, de ennél jóval több ment el egy luxusszállodában, amit többször is meglátogattak. Ott 286 ezer dollárra rúgott a cech. Egy brazil oldal szerint utóbbi helyen az elnök kíséretének tagjai tartózkodtak, míg ő egy katonai bázison szállt meg.

Egy riói pékségben is sokat költöttek a kártyával, mintegy 71 ezer dollárt a négy elnöki év alatt, csak hogy érzékeltessük: ez közel 26 millió forintot jelent. A fagyiköltség is komoly összegre rúg, összesen 1600 dollár ment erre.

A volt brazil elnök korábban azt hangoztatta, hogy semmit sem fizetett a kártyával, ugyanakkor 100 évre titkosította az adatait. Az utódja, Lula elnök azonban ezt felülírta és nyilvánosság elé kerülhettek, mire mennyit költöttek. Persze nem csak Bolsonaro használhatta a kártyát, még 21 beosztottja fért hozzá, és összesen 27,6 millió reált, vagyis kb. kétmilliárd forintot fizettek vele.

Nyitókép: Jair Bolsonaro brazil elnök az Országház Munkácsy-termében 2022. február 17-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

#Külföld#jair bolsonaro#brazília#elnök#bankkártya#költés

Címlapról ajánljuk