Külföld

Meghalt a pápa egykori bizalmasa, a pedofília miatt börtönbe küldött, majd felmentett George Pell

rtl.hurtl.hu

2023. január 11. 6:44

Amikor a Vatikán egykori kincstárnokát két éve szabadon engedték, Ferenc pápa az igazságtalanul bebörtönzöttekért imádkozott.

81 éves korában meghalt George Pell bíboros, Ausztrália legmagasabban rangú katolikus papja, akit az elmúlt években bűnösnek találtak pedofília miatt. Később végül felmentették. Pell a Vatikánban hunyt el.

A bíboros Melbourne és Sydney egykori érseke volt, kedd este vesztette életét, miután Rómában egy csípőműtét után megállt a szíve, és már nem sikerült újraéleszteni. Napokkal korábban még részt vett XVI. Benedek pápa temetésén.

Pell meggyőződéses konzervatív volt, ellenezte az azonos neműek házasságát, a homoszexualitást, az abortuszt és a fogamzásgátlást. Egyszer például a Guardian beszámolója alapján azt állította, hogy

az abortusz súlyosabb „erkölcsi hiba”, mint az, hogy katolikus papok gyermekeket molesztálnak.

A fogamzásgátlásról pedig azt mondta, hogy az „eretnekség”. Pell ettől függetlenül végig járta a katolikus ranglétrát, mielőtt 2014-ben a Vatikán fő pénzügyi felelőse lett, aki Ferenc pápa bizalmasa is volt.

2016-ban beismerte, hogy tudott egyik paptársa pedofilügyéről, de ő nem tett semmit, erről az RTL Híradó is beszámolt.


Három évvel később pedofília miatt hat és fél éves börtönbüntetésre ítélték az ausztrál bíborost, akiről a bíróság szerint bebizonyosodott, hogy 1996-ban rendszeresen szexuálisan zaklatott két 13 éves kóristafiút. Közülük a tárgyalás idejére már csak az egyikük élt, az ő vallomására alapozták a vádat. A Vatikán egykori kincstárnoka a legmagasabb rangú egyházi tisztségviselő, akit bűnösnek találtak pedofília vádjában. A bíboros akkor ártatlannak vallotta magát és fellebbezett a döntés ellen.


A fellebbezése végül sikeres volt, ugyanis az ausztrál legfelsőbb bíróság felmentette a gyermekmolesztálás vádja alól George Pell bíborost. A pápa néhány órával a döntés után az igazságtalanul elítéltekért imádkozott.


Nyitókép: Alessandra Benedetti – Corbis / Corbis via Getty Images

#Külföld#George Pell#pedofília#vatikán#bíboros#meghalt#ferenc pápa#abortusz#fogamzásgátlás

Címlapról ajánljuk