Külföld

100 csecsemő halhatott meg a Fisher-Price egyik pihenőszéke miatt

rtl.hurtl.hu

2023. január 10. 19:40

A terméket már 2019-ben visszahívták, de azóta még nyolc csecsemő halálát okozhatta.

Az elmúlt 13 év alatt mintegy 100 csecsemőhalál hozható összefüggésbe a 2019-ben visszahívott Fisher-Price Rock 'n Play nevű pihenőszékével – közölte hétfőn az amerikai fogyasztóvédelmi termékbiztonsági bizottság, ismételten figyelmeztetve a szülőket, hogy ne használják tovább a terméket, írja a New York Times.

A Fisher-Price 2019 áprilisában hívta vissza az összes Rock 'n Play pihenőszéket, miután 

közel 10 év alatt 32 halálesetet hoztak összefüggésbe az eszközzel. A legtöbb esetben a gyermekek megfulladtak a pihenőszékben, miután a hátukról a hasukra vagy az oldalukra fordultak, de közben nem voltak rögzítve. 

A 2019-es visszahívás óta mintegy 70 további halálesetet jelentettek, köztük legalább nyolcat, amelyek az első visszahívás után történtek – közölte a bizottság hétfőn. A bizottság megismételte a vásárlókhoz intézett felhívását, hogy azonnal hagyják abba a termék használatát, és lépjenek kapcsolatba a Fisher-Price-szal a visszatérítés miatt. A bizottság szerint a pihenőszékeket 40 és 149 dollár közötti áron adták el.

A Mattel, a Fisher-Price anyavállalatának szóvivője kedden azt mondta, hogy a vállalat a visszahívás bejelentésekor, 2019 áprilisában leállította a Rock 'n Play értékesítését. „Azóta a vállalat szorgalmasan dolgozik azon, hogy az összes visszahívott terméket kivonja a forgalomból” – mondta a szóvivő, Catherine Frymark. „A mai újbóli bejelentés kritikus emlékeztetőül szolgál mind a fogyasztók, mind a viszonteladók számára, hogy ne használják, ne adják el, és ne ajándékozzák oda másnak a visszahívott Rock 'n Play-t.”

A Fisher-Price szerint néhány esetben nem lehetett megerősíteni, hogy biztosan a Rock 'n Play okozta a csecsemő halálát. 

A bizottság hétfőn egy hasonló termékkel, a Kids2 Rocking Sleeperrel kapcsolatban is megújított figyelmeztetést adott ki. Közölte, hogy 15 haláleset kapcsolódott a termékhez, köztük négy haláleset, amelyeket azután jelentettek, hogy 2019-ben eredetileg közel 700 ezer darabot hívtak vissza a ringatószékből.

Dr. Lois Lee, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia sérülés-, erőszak- és mérgezésmegelőzési tanácsának elnöke elmondta: szívszorító, hogy újabb csecsemők haltak meg a termékek eredeti visszahívása óta. Szerinte a bizottságnak képesnek kell lennie arra, hogy az ipar jóváhagyása nélkül is figyelmeztesse a lakosságot a veszélyes termékekre.

„Ez csak aláhúzza, hogy mennyivel nehezebb veszélyes termékek millióit kivonni az otthonokból, mint eleve nem engedélyezni, hogy eladják őket” – mondta Lee, aki egyben a Harvard Medical School gyermekgyógyász professzora. „Bár most már szigorúbb szabályok vonatkoznak minden új altatótermékre, és betiltották az összes ferde pihenőszéket, ezek a szabályok nem tudják visszafordítani azokat a tragikus veszteségeket, amelyeket a családok egy visszahívott termék miatt szenvedtek el.”

A bizottság júniusban megállapította, hogy a csecsemőknek soha nem szabad ferde termékekben, például hintákban vagy ringatószékben aludniuk a fulladás veszélye miatt. Tavaly előírták, hogy a termékek dőlésszöge legfeljebb 10 fokos lehet. 

Nyitókép: Consumer Product Safety Commission

#Külföld#Fisher-Price#pihenőszék#baba#csecsemő#haláleset#fulladás

Címlapról ajánljuk