Külföld

Putyin fegyverszünetet rendelt el az ortodox karácsony idejére

rtl.hurtl.hu

2023. január 5. 15:44

Összesen 36 órás fegyvernyugvás elrendelésére szólította fel az orosz védelmi minisztert Vlagyimir Putyin.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy rendeljen el tűzszünetet január 6-án déltől január 7-én éjfélig.

A 36 órás fegyvenyugvást az ukrajnai front teljes hosszára rendelték el. "Abból kiindulva, hogy a harci cselekmények területén nagyszámú ortodox polgár él, arra hívjuk fel az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet és tegye lehetővé számukra, hogy Szenteste és Krisztus születése napján is részt vehessenek az istentiszteleten" – hangzott az elnöki rendelet.

A Kreml bejelentése azt követően érkezett, hogy Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje korábban tűzszünetre és karácsonyi tűzszünetre szólított fel Ukrajnában.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója csütörtökön azt mondta, az orosz ortodox egyház felhívása a karácsonyi fegyverszünetre cinikus csapda és a propaganda eleme. Szerinte az orosz ortodox egyház „nem a legfelsőbb tekintélye a globális ortodoxiának”, és pusztán a háborús propaganda eszközeként működik.

Emlékeztetett arra, hogy az orosz ortodox egyház az ukrán nép kiirtására szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított, és ragaszkodott Oroszország további militarizálásához.

Később Podoljak Putyin bejelentéséről azt írta a Twitteren, hogy elutasítja a fegyverszünetet. Azt mondta, hogy „ideiglenes fegyverszünet” csak akkor lehetséges, ha Oroszország elhagyja az Ukrajnában elfoglalt területeket.

Nyitókép: Szergej Sojgu és Vlagyimir Putyin. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev

#Külföld#orosz-ukrán háború#fegyverszünet#oroszország#ukrajna#vlagyimir putyin#szergej sojgu

Címlapról ajánljuk