Külföld

Először hajtanak végre halálos ítéletet transznemű emberen az Egyesült Államokban

rtl.hurtl.hu

2023. január 2. 17:40

Amber McLaughlin 2003-ban ölte meg barátnőjét.

Ha addig nem kap kegyelmet Missouri állam kormányzójától, a 49 éves Amber McLaughlin lesz az első nyíltan transznemű ember, akin halálos ítéletet hajtanak végre az Egyesült Államokban – írja az AP hírügynökség.

McLaughlin kivégzését keddre tűzték ki, méreginjekcióval fogják végrehajtani. Ugyanakkor kegyelmi kérvényt nyújtott be, melyben egyebek mellett arra hivatkozik, hogy traumatikus gyermekkora volt, egy nevelőszülője ürüléket kent az arcába, örökbefogadó apja pedig sokkolóval bántalmazta, emellett depressziós és többször öngyilkosságot kísérelt meg.

Mielőtt transznemű lett, McLaughlin partnere egy Beverly Guenther nevű nő volt. Guenther később távoltartást kért McLaughlin ellen, aki rendszeresen zaklatta őt. 2003. november 20-án a szomszédai értesítették a rendőrséget arról, hogy Guenther nem ért haza a munkából. A rendőrök a nő munkahelyére mentek, ahol autója mellett egy törött késnyelet és vérnyomot találtak. Másnap McLaughlin vezette el a nyomozókat arra a helyszínre, ahol Guenther holttestét a Mississippi folyóba dobta.

McLaughlin-t 2006-ban ítélték el emberölésért. 2016-ban új tárgyalást rendeltek el, de 2021-ben megerősítették az ellene hozott halálos ítéletet.

Az AP tudósítása szerint Amber McLaughlin mentora a börtönben Jessica Hicklin volt, aki tavaly januárban szabadult. Ő 2016-ban beperelte a missouri-i büntetésvégrehajtást, mert az tiltotta a hormonterápiákat azon fogvatartottak számára, akik azt nem kezdték el még bebörtönzésük előtt. Hicklin 2018-ban megnyerte a pert, és más transznemű rabokat is segített. McLaughlin-nal gyakran beszélgettek azokról a kihívásokról, amelyek a transzneműeket érhetik egy férfi börtönben. Hicklin egyebek mellett azt is elárulta, hogy McLaughlin határozottan félt a bántalmazástól és az áldozattá válástól.

#Külföld#halálos ítélet#transznemű#Missouri#amerikai egyesült államok#kivégzés

Címlapról ajánljuk