Külföld

Egy atomháborúra készülnek fel - Észak-Korea atombombákkal tervez

rtl.hurtl.hu

2023. január 1. 8:42

Felgyorsítják a nukleáris robbanófejek és interkontinentális rakéták gyártását. 

Kim Dzsongun az észak-koreai atomfegyver-arzenál „jelentős” növelését, valamint még erősebb interkontinentális rakéták építését jelentette be – közölte vasárnap az észak-koreai állami sajtó. Az észak-koreai diktátor ezt az Egyesült Államok és Dél-Korea felől érkező fenyegetésekkel indokolta, utóbbit „ellenségként” jellemezve.

Kim Dzsongun erről a pártja év végi hatnapos gyűlésén beszélt, ami szombaton ért véget. Az atombombákkal kapcsolatos kijelentéseit pár órával azután hozták nyilvánosságra, hogy Észak-Korea egy újabb rakétatesztet hajtott végre – írta a Guardian. A dél-koreai hadsereg közlése szerint a rakéta négyszáz kilométert repült, és a Koreai-félsziget és Japán között esett a tengerbe.

Phenjan szombaton három rövid hatótávolságú rakétát tesztelt. Az ország 2022-ben rekordszámú rakétakilövést hajtott végre, köztük leteszteltek egy olyan interkontinentális rakétát, ami képes elérni az Egyesült Államok területét is.

Kim Dzsongun közlése szerint Észak-Korea egy új interkontinentális rakétát fog kifejleszteni 2023-ban, amivel az állami hírügynökség híre szerint gyorsabban tudnak válaszcsapást mérni. Az észak-koreai diktátor egyben megerősítette, hogy készen állnak arra, hogy atomfegyvereikkel megelőző csapásokat hajtsanak végre – írta a Guardian.

Ankit Panda, a Carnegie Endowment for International Peace nevű szervezet atomfegyver-szakértője a CNN-nek még decemberben kijelentette, hogy az észak-koreai rakétakilövéseket már nem lehet kísérletként jellemezni, hanem inkább hadgyakorlatnak számítanak. A szakértő hozzátette:

Egy atomháborúra készülnek fel.
 

Nyitókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megtekint egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel elvégzett sikeres rakétakísérletet az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen december 15-én. Fotó: KCNA / EPA / MTI

 

#Külföld#észak-korea#kim dzsongun#atombomba#atomfegyver#nukleáris fegyver#rakéta

Címlapról ajánljuk