Külföld

Orbán Viktor XVI. Benedekről: Beszélgetéseink erős befolyást gyakoroltak nézeteimre

rtl.hurtl.hu

2022. december 31. 19:54

A miniszterelnök táviratban emlékezett meg XVI. Benedek emeritus pápáról.

Orbán Viktor a Vatikánba küldött táviratban emlékezett meg XVI. Benedek emeritus pápáról, kiemelve: emlékezetünkben örökre megmarad a magas lelkiség példájaként – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Mint arról beszámoltunk, 95 éves korában elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa, aki Joseph Ratzinger néven született 1927-ben, Bajorországban. XVI. Benedek 2005 és 2013 közt állt a katolikus egyház élén, egyházi vezetőként konzervatívnak számított, ám azáltal, hogy – évszázadok óta példátlan módon – lemondott, mégis új korszakba lépett a pápaság és az egész katolikus világ. 

Orbán Viktor szerint XVI. Benedekre mindig emlékezni fognak a vallások közötti párbeszéd iránti bátorságáért és elkötelezettségéért.

Orbán Viktor – mint írta – hálával emlékezik vissza a 2010-es magánkihallgatására Benedek pápánál. Hozzátette: a hitről, a család szentségéről és közös keresztény gyökereink védelmének fontosságáról folytatott beszélgetéseik azóta is erősen befolyásolják nézeteit.

Most, a gyász idején csatlakozunk az imákhoz, és őszinte részvétünket fejezzük ki a katolikus egyház papságának és híveinek – írta a Vatikánba küldött táviratában Orbán Viktor.

(MTI)

Nyitókép: Orbán Viktor és családja Benedek pápánál a Vatikánban, 2010. december 6-án. Fotó: Eric Vandeville - Vatican Pool/Getty Images

#Külföld#gyász#xvi. benedek pápa#joseph ratzinger#orbán viktor#távirat

Címlapról ajánljuk