Külföld

Először osztott III. Károly újévi kitüntetéseket: Brian May mostantól Sir Brian

rtl.hurtl.hu

2022. december 31. 18:24

Ez a minimum annak, aki a Buckingham-palota tetején gitározta el a brit himnuszt.

Zenészek, sportolók, Oroszországban és Ukrajnában dolgozó diplomaták szerepelnek a brit uralkodó szombaton ismertetett újévi kitüntetési listáján. III. Károly király trónra lépése óta most először részesítette elismerésben és a velük járó címekben az erre érdemesnek talált jelölteket, írja az MTI.

Az 1707 nevet tartalmazó idei újévi lista kitüntetettjei között szerepel Brian May, a Queen gitárosa, akit III. Károly – a zene szolgálatában kifejtett munkásságáért és jótékonysági tevékenységéért – a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelt.

A néhai II. Erzsébet királynő húsz évvel ezelőtti aranyjubileuma alkalmából rendezett ünnepségsorozat máig emlékezetes mozzanata volt, amikor Brian May a Buckingham-palota tetején gitározta el a brit nemzeti himnuszt.


A Dame előnév viselésére jogosító női lovagi rangban részesült Melinda Simmons és Deborah Bronnert, az Egyesült Királyság kijevi, illetve moszkvai nagykövete. A londoni külügyminisztérium szombati ismertetése szerint a két nagykövet az Ukrajna elleni orosz invázió után végzett kiemelkedő diplomáciai tevékenységéért kapta a magas uralkodói elismerést.

Nyitókép: Alberto Pezzali – WPA Pool / Getty Images

#Külföld#iii. károly#kitüntetés#brian may

Címlapról ajánljuk